Foto Sveriges Radio

Carl Unander-Scharin är Månadens Körtonsättare #5

2019-06-18

"Man höll ju på med musik hela tiden!" säger Carl Unander-Scharin om sin skoltid i Adolf Fredriks Musikklasser. Där grundades en aldrig sinande arbetslusta och ett liv med operasång, konstnärlig forskning, Bach, poesi, undervisning och komponerande. Carls vokalmusik är ett eget filosofiskt och klangligt universum. Under rubriken #svenskkörmusik presenterar vi under 2019 en rad körtonsättare och deras tankar om musiken och framtiden.

Carl om körmusik
“Jag är en sjungande tonsättare och en tonsättande sångare, som dessutom håller på med forskning och lite grann med dirigering. Jag gick i Adolf Fredriks Musikklasser och började sjunga i gosskören när jag var 11 år. Det präglade mig mycket. Man höll ju på med musik precis hela tiden! I mellanstadiet sjöng jag ibland på Kungliga Operan tre kvällar i veckan. Man skulle vara i sminket kl 17 och sen var det föreställning kl 19, och sedan var jag hemma sent på kvällen. Och så skola som vanligt dagen efter. Det lärde mig en sorts livsstil med ”akademiskt arbete” på dagarna och roliga konstnärliga projekt på kvällar, helger och sommarlov. Jag vande mig vid att hålla igång flera saker parallellt och tycker fortfarande att det är otroligt kul och stimulerande.

När jag sjunger opera eller oratorium är det spännande att försöka förstå vad som ligger bakom textvalet och vad som har lett fram till att det har blivit musik. Å andra sidan, när jag skriver musik själv gräver jag mycket och länge för att hitta fram till de texter som inspirerar mig. Procentuellt kan man nog säga att hälften av mitt kompositionsarbete handlar om textarbetet... “

Carl Unander-Scharin har sjungit under de flesta stora svenska kördirigenter, studerat till kyrkomusiker, körpedagog och operasångare, medverkat som solist på 16 CD-skivor, gestaltat över 40 operaroller, uppfunnit elektroniska instrument, doktorerat på Kungliga Tekniska Högskolan, blivit professor och komponerat en stor mängd vokalmusik.  

Läs hela intervjun på gehrmans.se/svenskkormusik