Kristin Warfvinge och Susanna Lindmark, foto Josef Sjöblom

Fira jämställdheten med ny körmusik!

2023-03-08

På internationella kvinnodagen presenterar vi stolt de två sista tonsättare som får sina verk utgivna i serien #svenskkörmusik: Susanna Lindmark och Kristin Warfvinge! Därmed är serien komplett och du kan utöka din repertoar med sex spännande körstycken.

En animalisk svit för kör och solotrio med höns-touch, en drömsk diskantkörssättning av en Edith Södergran-text, ett stycke för tredelad, stor dam- och flickkör som uruppfördes på Malmö Lives konsertserie "100 kvinnor 100 år", en vacker önskan för ungdomskör, en dansant fjärilsflykt på rätoromanska och en mörk och mustig tolkning av en Baudelaire-dikt  det blev resultatet av den Efterlysning som gick ut från Gehrmans och Föreningen Svenska Tonsättare under senhösten 2021.

A cappella-verk på högst 7 minuter av kvinnliga eller icke-binära tonsättare söktes. Bredden i uttryck, sättning och svårighetsgrad, men framför allt kvaliteten på den stora mängd verk som anmäldes var glädjande och gav hopp inför körmusikens framtid. En kommitté bestående av Karin Rehnqvist, Krista Audere, Bengt Ollén och Simon Arlasjö bedömde de anonymiserade verken och utsåg stycken av sex tonsättare:

Anna Cederberg-Orreteg: Natten då stjärnorna föll
Marie Sandell: Liknöjd fauna
Birgitta Flick: Nocturne
Linda Alexandersson: Önskenatt
Susanna Lindmark: Tschitta saltunza
Kristin Warfvinge: Une charogne

De två sista tonsättarna som presenteras i serien är Susanna Lindmark och Kristin Warfvinge. Filmerna om dem och deras musik kommer under våren 2023. Susanna är tonsättare, kreativ dirigent och en central kraft i norra Sveriges musikliv, inte minst genom Körcentrum Nord som hon tagit initiativ till och nu driver i sin hemstad Piteå. Hennes ensemble Arctic Light är ett utvecklingsforum för unga kvinnliga sångare i Norrbotten. Susanna Lindmarks musik känns igen på sina täta klanger, rytmiska element med signifikant sväng och influenser från folkmusik och jojk. Den speglar hennes starka vilja att beröra både sångare och publik och att finna nya vägar för körsången som uttrycksform. Hennes musik har rosats och blivit prisbelönt även internationellt.

Kristin Warfvinge tar våren 2023 sin examen från Master-utbildningen i komposition vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Hon är aktiv som kompositör, ljudkonstnär och kördirigent i Danmark och södra SverigeSom tonsättare fokuserar hon framför allt på kör- och orkestermusik. Där utforskar hon gärna relationen mellan ljud och rymd eller experimenterar med olika konceptuella teman som exempelvis perception, förändring och kontroll. Förutom detta gör hon även uppträdanden med live-elektronik, ofta med hemmabyggda instrument och kroppsrörelser.

Projektet är ett samarbete med Föreningen Svenska Tonsättare och genomförs med stöd av Musikförläggarna och STIM Forward Fund.

Läs mer, lyssna på verken, köp noterna och se filmerna HÄR