Foto: Magdalena Prahl
Foto: Magdalena Prahl

Högaktuell Tobias Broström

2011-03-11

Tobias Broström är högaktuell just nu med den nya pianokonserten Belle Époque och med tysk premiär för trumpetkonserten Lucernaris.

Tobias Broström är aktuell med en ny pianokonsert för Per Tengstrand som uruppfördes i Gävle den 17 mars.  Konserten har undertiteln Belle Époque och är skriven för piano och stråkorkester. Det var Gävle Symfoniorkester som stod för världspremiären av konserten som är det sista beställningsverket i den serie av verk som komponerats under Broströms tid som orkesterns Composer-in-Residence.

"En ny klassiker",  säger Gävle Dagblads entusaistiska recensent Camilla Dal.

"Första satsen börjar sturskt med markerad rytmik men övergår gradvis i en mer lyriskt reflekterande stil. Klangskönhet präglar den andra satsen, med en ledande lång kadens som har något av Jan Johanssonsk viskaraktär över sig. Finalen hackar sig först fram i en gruffig rytm som introduceras i pianots basregister...Efter ett lyriskt mellanspel återvänder rytmiken, och musiken arbetar sig upp mot en ljusnade framtid."
Dagens Nyheter/Thomas Anderberg 

Per Tengstrands hemsida hittar du ett kort filmklipp med ett smakprov ur konsertens första sats.

Håkan Hardenberger spelar återigen Lucernaris – Konsert för trumpet, orkester och live-elektronik. Den 11-13 mars framfördes konserten för första gången i Tyskland av Dresdener Philharmonie under Michael Sanderling. Den tyska premiären följs av ytterligare ett framförande i Malmö Konserthus den 31 mars. Thomas Søndergård dirigerar Malmös symfoniker.

Titta på filmen från uruppförandet av Lucernaris 2009.