Körfokus Extra – nya utgåvor!

2023-03-02

Vårt Körfokus Extra-abonnemang har nu nått ut till våra abonnenter. Abonnemanget vänder sig till den lite mer avancerade kören som söker efter en mer krävande och utmanande repertoar. Varsågod att ta del!

Matthew Peterson: brIght
14362-brIght.gif

Med sviten An Inner Sky, fick Matthew Peterson ta emot det nyinstiftade priset Sven-David Sandström Composition Award. I sviten ingår,  l(a leaf falls)oneliness, ! o(rounD)moon samt brIght.  An Inner Sky är skriven för SATB a cappella och med text av den amerikanska poeten E. E. Cummings. Matthew Peterson har med An Inner Sky strävat efter att skapa sin harmoniska värld och, liksom Sandström, följa sin passion. ”Känslor och klanger”, säger Peterson ”sammanfattar väl det hela ganska bra”. Sviten uruppfördes av Radiokören vid en hyllningskonsert till Sven-David Sandström i Berwaldhallen 30 oktober 2022.

 

Martin Åsander: Come My Beloved
14383-come-my-beloved.gif

Martin Åsander har tonsatt en välkänd text ur Höga visan, Come My Beloved för SATB  a cappella. Texten beskriver längtan och ömsesidig kärlek när den är som allra vackrast. Tonsättningen växlar mellan homofoni, kanon och uttrycksfulla melodier så att varje stämma får eget utrymme. Tonsättningen är tillägnad Vokalharmonin och Fredrik Malmberg och uruppfördes i Lunds domkyrka 13 augusti 2022 under en sommarturné i södra Sverige.
 

 

Kristin Warfvinge: Une charogne
14359-une-charogne.gif

”Jag läste Baudelaires dikt Une charogne (Kadavret) första gången när jag var 16 år gammal. En fascination för den inbyggda kontrasten mellan den poetiska beskrivningen av det för-multnande kadavret, fult men samtidigt vackert, har stannat kvar hos mig sedan dess. Detta stycke är mitt musikaliska försök att skildra den inre känslan hos Une charogne” så berättar Kristin Warfvinge om sitt stycke Une charogne för SATB divisi a cappella. Stycket ingår även  i serien #svenskkörmusik där sex verk av kvinnliga tonsättare har valts ut för att balansera jämställdheten i körmusiken. 

 

Albert Scnelzer: Glittrande kall
14375-glittrande-kall.gif

Albert Schnelzer fick en beställning av Radiokören som resulterade i verket Glittrande kall  med text av Karin Boye, för SATB divisi a cappella. Det uruppfördes i Berwaldhallen under ledning av Kaspars Putninš i december 2022. Så här skriver Albert själv om sitt verk: ”Karin Boye har nog alla en relation till. Hennes dikter har påverkat mitt skapande och följt mig genom hela livet. Det nakna och drabbande i hennes poesi är både känslomässigt starkt och unikt.  I mitt nya körverk Glittrande kall har jag utgått från dikten Barfrost ur diktsamlingen Moln. Det är något så ovanligt som en ljus och hoppfull dikt av Karin Boye och hon målar upp bilden av ett vinterlandskap med ord som fångar såväl färger som stämningar. Jag har speglat texten med ljusa klanger, transparens, dansanta rytmer i udda taktarter och polyfona texturer. En vinterdag när den fyller oss med glädje och är som allra vackrast.” En inspelning finns att lyssna till på Gehrmans hemsida i anslutning till noten.

 

 

 

Teckna abonnemang för att vara kontinuerligt uppdaterad på vår senaste utgivning av körmusik av hög kvalitet. Som abonnent får du noterna till halva priset. Klicka här för mer information och anmälan.