Daniel Migdal. Foto: Katarina Widell

235 000 kr i musikstipendier

2011-11-18

Årets stipendier från Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse för svensk musik delas ut på tisdag 22 november. 100 000 kr går till den framstående violinisten Daniel Migdal.

Ett av Sveriges mest prestigefyllda priser, Rosenborg-Gehrmans studiestipendium, delas ut till en ung, framstående musiker. Prissumman är 100 000 kr och går i år till Daniel Migdal (f. 1986). Han har etablerat sig som en av de mest lovande violinisterna i Sverige. Vid sju års ålder debuterade han i svensk TV när han i programmet Café Norrköping framförde Paganinis Sonat i A-dur.

Juryns ordförande Tale Olsson säger om Daniel Migdal:
”Violinisten Daniel Migdal är en mycket lovande stjärna på den svenska musikhimlen. Han är en utomordentlig begåvning, en oerhört spännande, intelligent och innovativ musiker med stort uttryck och en stark scennärvaro. Han har dessutom en fin och solid grundteknik och utstrålar trygghet, glädje och ödmjukhet i sitt musicerande. Till detta äger han ett temperament och en dramatik i uttrycket som gör honom till en mycket komplett musiker.”

 Övriga mottagare av stipendier från Inge och Einar Rosenborgs stiftelse detta år:

  • Barn och sång
    Fortbildningsprojektet Barn och sång vid Sjöviks folkhögskola har tilldelats 60 000 kr. Projektet syftar till att stödja och stimulera lärare verksamma med barn i förskoleåldern och/eller de yngre skolåren
  • Kroumata
    Slagverksensemblen Kroumata har tilldelats 50 000 kr som bidrag till en planerad resa till Australien för att sprida kunskap om svensk musik. Vid resan kommer konserter, "clinics" och seminarier om och med svensk musik att äga rum.
  • Linda Alexandersson
    har på Eric Ericsondagen tilldelats Eric Ericsons resestipendium om 25 000 kronor. Efter avslutade studier på Musikhögskolan i Malmö verkar nu Linda som frilansande tonsättare, körledare samt musiklärare i Malmö och Ängelholm. Hon tilldelas resestipendiet för en resa till European Choral Associations sommarakademi i Graz 2012. 

Pressmeddelande med mer information »
Pressmeddelande om Daniel Migdal (med högupplösta bilder) »


Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse för svensk musik grundades 1950 och har som ändamål att genom Gehrmans Musikförlag, i vilket stiftelsen har 80 % av aktiekapitalet, verka för utgivning och framförande av värdefull svensk musik, samt att genom bidrag och stipendier stödja svenskt musikliv.