Thomas Jennefelt är Månadens Körtonsättare #8

2019-10-24

“Eric inympade begreppet klang i mig”, säger Thomas Jennefelt om sina tjugofem år som andrabas i Eric Ericsons Kammarkör. En sökning på Jennefelts namn ger tusentals träffar: hans musik framförs över hela världen, nya verk beställs, gamla verk sjungs om och om igen. Han har varit vice preces i Kungliga Musikaliska Akademin och ordförande i Föreningen svenska tonsättare. Hans musik har två tydliga poler: lyriskt meditativ och dramatiskt uppfordrande. Hemma sjunger han jämt.

Intervju med Thomas Jennefelt i oktober 2019

“När Warning to the Rich skulle uruppföras vid Ung Nordisk Musik-festivalen 1978 i ett köpcentrum i Bergen så hade de genrep innan stängningsdags. Folk släppte sina kassar och bara stod och lyssnade. Stycket var så suggestivt i början och jag såg hur det grep tag. Det var första gången jag kände att nu har jag hittat nåt! Jag var ju bara 23 år då, och hade inte ens börjat kompositionsklassen. 

Text intresserar mig kolossalt. Jag har gjort egna libretton och skrivit om allt möjligt. Det är en stor del av mitt skapande. Men när jag skrev Villarosa-sviten ville jag befria mig från det ständiga sökandet efter en text som känns angelägen att tonsätta. När jag skriver den sortens verk så gör jag musiken först och sen sjunger jag den. Hur låter det här, är det ett ljust a-ljud? Jag improviserar och fyller i det som kommer. Bestämmer om det ska låta som italienska eller finska…”

Läs hela intervjun på https://www.gehrmans.se/svenskkormusik/thomas-jennefelt-manadens-kortonsattare-8