Concerto for Orchestra

Martinsson, Rolf

Konsert för orkester.

 
Concerto for Orchestra

Studiepartitur (A4)
GE 11306
186,00 kr
Status: Finns i lager
Hyresmaterial
GE 11306y

Produktinformation

Beskrivning

Verkkommentar av tonsättaren:
"När jag under tonsättarfestivalen i Stockholms konserthus 2008 fick den osannolika möjligheten att under tio dagar live få höra resultatet av tio års komponerande av egen orkestermusik, framstod detta som en avgörande punkt i mitt skapande. En skärningspunkt mellan det som var och det som komma skulle. Concerto for Orchestra (2008) har många associationer till mina tidigare verk sedan Dreams (1995).
Concerto for Orchestra har tre kontrasterande satser, men intressantare är att verket genom hela kompositionsprocessen gick sin egen väg och följde inte någon stort upplagd form. Verket blev inte som jag först planerade. Jag ville inte tvinga musiken utan lät den utvecklas åt sitt eget håll. Den kanske starkaste anledningen till att det nästan kändes lustfyllt att släppa taget var att jag kände att jag stod inför en ny tioårsperiod där behovet av att gå vidare mot nya upptäckter vuxit sig allt starkare den senaste tiden. När jag tog mitt konstnärliga beslut som resulterade i Dreams lämnade jag också bakom mig idén att till varje pris göra något helt nytt i varje enskilt verk. Jag tror att ett alltför stort fokus på att till varje pris vara originell kan motverka möjligheterna till att verkligen gå på djupet med ett material och en teknik, särskilt om man begränsar varje ny idé och teknik till ett enda verk, komponerat under en kortare period. Det har för mig varit en befrielse att gång på gång ha samma eller liknande utgångspunkt för komponerandet under så lång tid, då jag tillåtit mig odla och fördjupa min egen 'stil'."

Rolf Martinsson

Concerto for Orchestra är beställt och uruppfört av Kungliga Filharmonikerna vid invigningskonserten till 2008 års Tonsättarfestival på Stockholms Konserthus.


Sound sample:
Kungliga Filharmonikerna, dir. Sakari Oramo
(live inspelning)

Produktspecifikation

Besättning

3333-4331-13-1-str

Durata

20

Uruppförande

2010-10-21

Ort

Stockholm (Konserthuset)

Exekutör

Kungliga Filharmonikerna, cond. Sakari Oramo

Originalförlag

Gehrmans Musikförlag

Kategorisering

Orkester & Scen, klassiskt, orkester

Upphovsman

Martinsson, Rolf

Rolf Martinsson är en av Sveriges internationellt ledande tonsättare. Han är professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Läs mer