Playground

Schnelzer, Albert

Fem korta stycken för solopiano.

Visa utdrag (PDF) » Visa utdrag (PDF) » 

Playground

GE 14183

234,00 kr

Status: Finns i lager

Produktinformation

Beskrivning

I. Springfield
II. Catch Me If You Can
III. Magical Backyard
IV. Carousel
V. Chasin’ Goblins


"För några år sedan hade jag en diskussion med pianisten, och min gamla vän, Henrik Måwe om det skulle vara möjligt att komponera något som var lika spännande för en professionell pianist likväl som för en avancerad pianostudent. Något som kunde förmedla såväl starka känslor men på samma gång vara lekfullt och tillgängligt. Med olika tekniska utmaningar i dom olika styckena men inget så krävande att det skulle ta år av övning att övervinna. Jag beslutade mig för att göra ett försök och resultatet är pianosviten Playground. Idén med något lekfullt ledde min inspiration in på tanken om barns lek och här var mina egna barn en stor inspiration och hjälp. I första satsen föreställer jag mig hur det skulle kunna låta om Claude Debussy reste till USA och av en ren tillfällighet stötte på den tecknade figuren Bart Simpson (som ju bor i den fiktiva staden Springfield). I den andra satsen leker höger och vänster hand tafatt och här kan man fundera på hur det skulle kunnat låta om Prokofiev och Bach försökt skriva ett fugato tillsammans. Den tredje långsamma satsen är en betraktelse över hur barn ser magi överallt i leken och hur en bakgård eller skogsdunge plötsligt förvandlas till ett magiskt och fantastiskt landskap. I fjärde satsen tas vi med på en karusellfärd som kanske inte är helt säker men desto mer spännande. I sista satsen ger vi oss ut på jakt för att försöka fånga dom obehagliga trollen. Dessa troll har dessutom en överraskande förkärlek för att dansa även om det inte alltid slutar så väl."

– Albert Schnelzer

Uruppfördes av Henrik Måwe – varje stycke filmades separat och fick sin världspremiär på YouTube under perioden 11–25 april 2022.

Produktspecifikation

Kompositionsår

2021

Besättning

piano

Durata

14

Uruppförande

11–25 April 2022

Ort

Streaming – YouTube

Exekutör

Henrik Måwe

Originalförlag

Gehrmans Musikförlag

Kategorisering

Instrument & Ensemble, klassiskt, solo, piano

Upphovsman

Schnelzer, Albert

Albert Schnelzer slog igenom 1998 då han vann tävlingen Morgondagens Tonsättare.
2004 kom det internationella genombrottet med uruppförandet av pianotrion Predatory Dances vid Festival Présence i Paris. Framförandet av orkesterstycket A Freak in Burbank på BBC Proms 2010 innebar det stora genombrottet för hans orkestermusik. Idag spelas hans musik flitigt av orkestrar och kammarmusiker både i Sverige och internationellt.

Läs mer