Allan Pettersson – En tonsättares liv och verk

Det brinner en sol inom oss

Barkefors, Laila

Barkefors biografi om Allan Pettersson i efterlängtad nyutgivning med anledning av 100-årsjubileet.

Allan Pettersson – En tonsättares liv och verk

GE 11952

328,00 kr

Status: Finns i lager

Produktinformation

Beskrivning

Laila Barkefors biografi om Allan Pettersson. En utförlig skildring av hans liv och musik med bilder av fotografen Gunnar Källström. 364 sidor

Sveriges mest kände moderne kompositör skapade sin musik utifrån egna hårda erfarenheter, men också med hjälp av en omfattande utbildning och förtrogenhet med 1900-talets konstmusikaliska landvinningar.

Allan Pettersson, som till en smidesarbetare och uppväxt i en torftig våning på det proletära Söder fick stora framgångar i 1960- och 70-talens kulturella klimat. En trogen internationell publik har hållit hans musik levande. I Sverige har de senaste åren visat att han förblir en modern klassiker.

Detta är en utförlig skildring av Allan Petterssons liv och samtidigt en analys av hans musik gjord av Laila Barkefors, musikvetare vid Göteborgs universitet. Allan Petterssons instrumentalmusik har starka förbindelser med de sånger han skrev kring andra världskriget, i synnerhet hans Barfotasånger, vilket Barkefors undersökt i sin doktorsavhandling och närmare utvecklar i denna bok.

"Vi behöver stirra på stjärnorna här, det brinner en sol inom oss", skrev Allan Pettersson i sina anteckningar. Det speglar hans intensivt skapande strävan i livet.

Produktspecifikation

Durata

0

Kategorisering

Musikprodukter, litteratur, svenska, biografi