Johann Sebastian Bachs orgelverk. En handbok

Upplaga 2

Fagius, Hans

Organisten och orgelprofessorn Hans Fagius bok om Johann Sebastian Bachs samtliga orgelverk . Upplaga 2, 2018.

Johann Sebastian Bachs orgelverk. En handbok

BEF 882

350,00 kr

Status: Beställningsvara

Produktinformation

Beskrivning

Organisten och orgelprofessorn Hans Fagius bok om Johann Sebastian Bachs samtliga orgelverk utkom första gången 2010. Det är en handbok som vänder sig till både interpreter och lyssnare. Boken, som fick ett entusiastiskt mottagande och erhöll strålande recensioner, har varit slutsåld en tid men ges nu ut igen.

Inför nyutgivningen har Hans Fagius gått igenom hela boken på nytt. I det nya förordet skriver han: ”Sedan denna bok utkom i slutet av 2010 har det hänt en hel del inom Bachforskningen. I boken fanns tidigare en del sakfel som nu har rättats. Vissa språkliga detaljer har putsats till. Och det har tillkommit åtskilliga hänvisningar till nya viktiga böcker. Två nya notutgåvor av Bachs samtliga orgelverk har också initierats under senare år. Olika detaljer från dessa nya böcker och utgåvor har fått utgöra grunden för denna revidering.”

I bokens första del ges en kortfattad biografi över Bachs liv; någon modernare sådan finns inte på svenska. Här berättar Fagius också om Bachs verksamhet som organist, om orgelmusikens funktion och om de orglar som Bach spelade på. Läsaren får också insikter i Bachs intresse för musikalisk retorik och talsymbolik.

Bokens huvuddel utgörs av verkbeskrivningar av samtliga orgelverk. Varje genre och varje samling inleds med en kort berättelse om bakgrund och innehåll. Verken beskrivs ofta i detalj och med värderande synpunkter. I varje verkbeskrivning ger Hans Fagius också förslag till hur styckena kan registreras och dessutom vissa idéer om interpretation. Ett stort antal illustrerande notexempel förtydligar resonemangen.

Författaren Hans Fagius är välkänd för alla orgelvänner. Hans är född 1951 i Norrköping och är sedan många år en av Sveriges allra främsta och mest aktiva konsertorganister. Efter studier för Bengt Berg, Alf Linder och Maurice Duruflé har han flitigt turnerat som organist i de flesta världsdelar med en repertoar som spänner över alla epoker, men främst med barockmusik och romantisk musik. Som grammofonartist har Hans Fagius, i första hand på det svenska märket BIS, spelat in musik av Liszt, Saint-Saëns, Widor, Karg-Elert, Duruflé och Mendelssohn, samt inte minst en komplett version av Bachs orgelverk.

Efter att i flera år ha varit lärare vid musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm är Hans sedan 1989 professor vid Det kgl. danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Han är en eftertraktad lärare vid olika mästarkurser, och är regelbundet jurymedlem vid internationella orgeltävlingar över hela världen. Sedan 1998 är han ledamot av Kungliga Musikaliska Akademi

Som bilaga till boken medföljer en CD-skiva, inspelad av Hans Fagius på orgeln i Eslövs kyrka i juni 2010. Förutom några representativa verk från olika perioder och i olika stilar finns här också två stycken som inte tidigare presenterats på den kompletta inspelning som Fagius gett ut på Bis Records: Fantasi c-moll BWV 1121 och koralfantasin över Wo Gott der Herr nicht bei uns hält BWV 1128

Titlar i samling

Del I: Bakgrund till musiken
Förord
Kort biografi
Bachs musikaliska språk
Orgelmusikens funktion
Bachs orglar
Del II: Verkbeskrivningar
De fria orgelverken
Koralbundna verk
Orgelbüchlein
Schüblerkoralerna
Leipziger Choräle eller Achtzehn Choräle
Clavier-Übung Dritter Theil
”Kirnbergersamlingen” och ”Einzeln überlieferten Choräle”
Neumeisterkoralerna
Koralpartitor

Innehåll CD
Preludium och fuga C-dur BWV 531
Wo Gott der Herr nicht bei uns hält, koralfantasi BWV 1128
Fantasi c-moll BWV 1121
Koraler ur Orgelbüchlein:
Helft mir Gottes Güte preisen BWV 613
Das alte Jahr vergangen ist, à 2 Clav. & Ped. BWV 614
In dir ist Freude BWV 615
Mit Fried und Freud ich fahr dahin BWV 616
Herr Gott, nun schleuss den Himmel auf BWV 617
Preludium och fuga G-dur BWV 541
Concerto a-moll (efter A. Vivaldis Concert a-moll för två violiner, stråkar och continuo op. 3 nr 8) BWV 593
Triosonat G-dur BWV 530
Ur Leipziger Choräle:
Schmücke dich, o liebe Seele, à 2. Clav. et Pedal BWV 654
Preludium och fuga h-moll BWV 544

Produktspecifikation

Durata

0

Kategorisering

Musikprodukter, klassiskt, orgel, undervisning