Bridge

Trumpet Concerto No. 1

Martinsson, Rolf

Konsert för trumpet och orkester.

 
Bridge

Studiepartitur (A4)
GE 10866
239,00 kr
Status: Finns i lager
Klaverutdrag inkl. stämma (A4)
GE 11055
299,00 kr
Status: Begränsat antal
Hyresmaterial
GE 10866y

Produktinformation

Beskrivning

Verkkommentar av tonsättaren:
"Bridge, trumpetkonsert nr 1 är beställd av Göteborgs Symfoniorkester (GSO) med stöd av Rikskonserter. Verket fick ett succéartat uruppförande i Göteborgs Konserthus i april 1999 under ledning av Neeme Järvi och med Håkan Hardenberger som solist. Kort därefter genomförde GSO en turné till England med framförande av verket i Birmingham. Sedan dess har Bridge bland annat framförts fyra gånger av Detroit Symphony (DSO), vid en Skottlandsturné med Malmö Symfoniorkester och på turné i Tyskland med Hardenberger och Helsingfors Filharmoniska Orkester under ledning av Leif Segerstam. Turnén avslutades med ett bejublat framförande i Philharmonie i Berlin. Bridge blev uttaget till Nordiska Musikdagarna i Finland 2000 att representera Sverige i orkestergenren och verket belönades med ASCAP AWARD för framförandena med DSO i USA 2001. Under hösten 2002 släpptes en CD-inspelning av verket på BIS (CD-1208), med Hardenberger, GSO och Järvi. Flera konserter och turnéer med Bridge genomförs de kommande åren.
Bridge består av tre större delar sammanlänkade med en lyrisk och en dramatisk kadens i solotrumpetstämman. Solostämman möter inledningsvis de olika instrumentgrupperna i korta dueller. Efter denna inledning startar utvecklingen av längre symfoniska former. Den första stora delen har sin utgångspunkt i ett melodiskt namnchiffer från Håkan Hardenbergers namn och musiken böljar genom stora orkestrala kulminationer. Efter denna måttligt rörliga del följer en långsam del med många klangliga schatteringar som t ex spel på vattenfyllda vinglas, s k musical glasses. Den avslutande delen är oerhört snabb och virtuos vilket ställer mycket höga krav på både solist och orkester. Det harmoniska tonmaterialet bygger till viss del på tersstaplingar varför man i vissa delar av verket kan uppleva hur musiken stundtals balanserar i tonala gränsområden, medan andra delar staplar en kärvare samklang genom kopplingar mellan kvart, tritonus och kvint. Det melodiska tonmaterialet har flera utgångspunkter som t ex dimskala, kromatik, brutna tersstaplade ackord mm.
Håkan Hardenbergers fullkomligt strålande spel ger mig som tonsättare ett fantastiskt utrymme att förverkliga mina musikaliska idéer. Han har en fantastisk förmåga att "färglägga" sitt spel och anpassa klangfärgen till olika musikaliska karaktärer. Viktiga har de samtal varit som vi haft om verket som helhet såväl som om detaljutformningen av artikulationen i solostämman. Jag vill möta den jag komponerar för i en sorts musikalisk dialog. Det är viktigt för mig att den slutgiltiga formen växer fram ur detaljerna under skrivandets gång, att det spontana valet ges möjlighet att följa ögonblickets ingivelse. Detta representerar ett arbetssätt som tilltalar mig mycket."

Rolf Martinsson

Sound sample:
Håkan Hardenberger, solo
Gothenburg Symphony Orchestra, cond. Neeme Järvi
BIS-CD-1208

Produktspecifikation

Opus

Op. 47

Kompositionsår

1998

Besättning

3332-4331-13-2-pf/cel-str

Durata

27

Uruppförande

1999-04-29

Ort

Göteborg (Konserthuset), Sweden

Exekutör

Håkan Hardenberger, Göteborgs Symfoniker, cond. Neeme Järvi

Originalförlag

Gehrmans Musikförlag

Kategorisering

Orkester & Scen, klassiskt, solo + orkester, trumpet

Upphovsman

Martinsson, Rolf

Rolf Martinsson är en av Sveriges internationellt ledande tonsättare. Han är professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Läs mer