Gehrmans 💛 #svenskkörmusik

Månadens Tonsättare #1 i vår nya #svenskkörmusik-serie:
JACOB MÜHLRAD!

Fredag 15 februari kan du som har Facebook ställa frågor direkt till Jacob i kommentarsfältet under intervjun. Missa inte det! Här nedanför lägger vi så småningom upp några av frågorna och Jacobs svar. #svenskkörmusik hittar du på Facebook: Svensk körmusik / Swedish Choral Music och Instagram: #swedishchoralmusic.

Jacob_Muhlrad_foto_Karl_Thorson_700x391.jpg

Jacob Mühlrad har häpnadsväckande snabbt etablerat sig som en av sin generations mest efterfrågade och uppmärksammade nordiska tonsättare. Hans orkester-, kammar- och körmusik har framförts i Carnegie Hall, Londons National Gallery och Berwaldhallen. Han har komponerat för Martin Fröst, Silvana Imam och Radiokören och inleder 2019 ett treårigt samarbete med Kungliga Filharmonikerna. Jacob utsågs till Sveriges bäst klädda man 2018 av Elle Magazine.

Jacob om körmusik: “Min sångröst är hemsk! Jag har ingen bakgrund inom körsång. Men när jag skrev mitt första verk 2011 så var det för kör. Sven-David Sandström uppmuntrade mig att bli tonsättare. Han har betytt mycket för mig med sin kritik och sina kloka frågor. Jag söker det spirituella i musiken, att hitta nån sorts kärna. Att välja kören som instrument är för mig att närma mig det mänskliga och det gudomliga på en och samma gång. Alla blir berörda av sång! Jag jobbar mycket med klang. Mitt musikaliska uttryck är ofta ganska suggestivt, meditativt och emotionellt, i enstaka fall även berättande. Man kan höra inslag av mitt judiska arv, ibland i ornamentik och melodier, ibland i själva formen. Bara för att färre människor idag söker sig till religionen, betyder inte det att behovet av spiritualitet är mindre. Jag tror att ens existentiella behov kan tillgodoses genom konsten och inte minst genom konstmusiken.” 

Just nu: Time, a cappella för 32 sångare som uruppfördes av Radiokören i november 2018, har USA-premiär i San Francisco den 23 februari.

Läs mer om Jacob Mühlrad här!

jacob_muhlrad.jpg

Under 2018 firade Gehrmans Musikförlag 125 år. Vårt största projekt under året var tolv filmer om tolv körstycken från de tolv decennier som gått sedan 1893, då förlaget grundades. Samarbetet med Mikaeli kammarkör och Anders Eby blev en fantastisk resa i den svenska körmusiken, med upptäckarglädje som ledord. Nu är jubileumsåret 2018 till ända och vårt filmprojekt är avslutat. Vår tillbakablick är klar och nu ser vi framåt! 

Under 2019 kommer vi att presentera fortsätta vårt utforskande av svensk körmusik genom att presentera Månadens Tonsättare här och i sociala medier under rubriken #svenskkörmusik. 

I referensgruppen för #svenskkörmusik 2019 ingår: Fredrik Winberg som bland annat leder Adolf Fredriks Flickkör och undervisar i kördirigering vid Örebro Musikhögskola, Laila Prigorowsky, sjuksköterska, erfaren körsångare och flitig konsertbesökare, Simon Arlasjö, student i kördirigering vid Kgl Musikhögskolan i Stockholm och styrelsemedlem i Föreningen Sveriges Körledare, Karin Ekedahl, ansvarig utgivare av körmusik på Gehrmans och Janna Vettergren, projektledare, producent och initiativtagare till #svenskkörmusik på Gehrmans. 

Varje månad kommer du att kunna tävla om vilken nästa månads tonsättare är. Och varje gång vi presenterar en ny tonsättare kommer du att kunna ställa frågor till honom eller henne i kommentarsfältet på Facebook. Följ gärna oss på www.facebook.com/swedishchoralmusic!