Gehrmans 💛 svensk körmusik

Under 2022 och 23 ger vi ut sex nya körverk i ett projekt för att öka jämställdheten. Inför 2022 sökte Gehrmans Musikförlag hittills outgivna verk för kör skrivna av kvinnliga eller ickebinära tonsättare verksamma i Sverige och fick stort gensvar. De verk som presenteras i serien har valts ut av en extern kommitté. Projektet är ett samarbete med Föreningen Svenska Tonsättare och genomförs med stöd av Musikförläggarna.

Temat för 2022 och 2023 års #svenskkörmusik är musik av kvinnliga eller ickebinära tonsättare. Sex verk har utsetts av en extern manuskommitté med Karin Rehnqvist, Bengt Ollén, Krista Audere och Simon Arlasjö. Målet: ringar på vattnet både för tonsättarna, för körledare i Sverige och internationellt som vill arbeta aktivt för större balans i programsättning och repertoar, och för inställningen till jämställdhet i musikbranschen. Den 8 mars 2023, på den internationella kvinnodagen, presenteras de två sista verken i serien, av Susanna Lindmark och Kristin Warfvinge. Läs mer om satsningen HÄR.

Verk #1: Natten då stjärnorna föll av Anna Cederberg-Orreteg. För SATB divisi, medelsvår nivå. A cappella.
Verk #2: Liknöjd fauna - en animalisk svit i fem satser, av Marie Sandell. För SATB + solotrio (Mz, ct, ten). A cappella. 
Verk #3: Nocturne av Birgitta Flick. För SSA. Medelsvår. 
Verk #4: Önskenatt av Linda Alexandersson. För SSAA i tre körgrupper. A cappella. Lätt/medel.
Verk #5: Tschitta saltunza av Susanna Lindmark. För SATB divisi a cappella. Medel/avancerad.
Verk #6: Une charogne av Kristin Warfvinge. För SATB divisi a cappella, avancerad nivå.

***

Om #svenskkörmusik
Serien #svenskkörmusik började som ett jubileumsprojekt år 2018, då Gehrmans firade 125 år som utgivare av svensk musik. Vi gjorde tolv körfilmer där Anders Eby och hans Mikaeli kammarkör tolkade både kända och mindre kända juveler ur vår svenska körskatt: ett stycke från varje decennium vi har funnits (12!). 

2019 bad vi några av våra svenska tonsättare att berätta om sin syn på körmusiken och dess framtid.

2020 mötte vi kördirigenter som delar med sig av verk som har betytt mycket för dem.

2021 var de internationella körernas år. Svensk körmusik sjungs runtom i världen!

Ansvarig för #svenskkörmusik på Gehrmans är Janna Vettergren, projektledare, producent och initiativtagare: janna.vettergren@gehrmans.se. Chef för utgivningen är Karin Ekedahl, och ansvarig för produktion av utgåvor är Annika Lind, projektledare för kör- och kyrkomusik. Du når oss på swedishchoralmusic@gehrmans.se.

Älskar du också svensk körmusik?
Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev genom att maila swedishchoralmusic@gehrmans.se! Ange gärna om du vill ha brevet på svenska eller engelska. Eller följ oss på www.facebook.com/swedishchoralmusic/

(PS: vill du bidra till den svenska musikens utveckling? Köp dina noter genom ett musikförlag, så får svenska upphovspersoner betalt för sitt fantastiska och viktiga arbete)