Anna-Karin Klockar är Månadens Körtonsättare #2

En dalkulla med 25 års erfarenhet av den italienska filmmusikbranschen – Anna-Karin Klockar tar sin inspiration från många håll. Hon vann 2017 den amerikanska Polyphonos-tävlingen som internationelll tonsättare. 2016 blev hennes Speeches vinnarbidraget i Anders Wall och Allmänna Sången Composition Award. “Stycket baseras på tre fantastiska textval som getts en musikalisk skrud av yttersta klass och professionalitet”, skrev juryn.

Anna-Karin om körmusik
"Om du säger körmusik säger jag svensk! Körmusik är en så stor del av vårt svenska musiksamhälle. Jag sjöng ett tag i kyrkokör, och i kammarkör på musikhögskolan. Jag har skrivit många arrangemang till en damkör som jag ledde i några år här i Falun. Men under alla år när jag jobbade i den italienska film- och TV-industrin skrev jag ingenting för kör. Det blev musik för stor orkester, kompgrupp, datorinspelad musik... Jag gillar all sorts musik och trivs bra med att befinna mig i olika genrer.

Jag har haft mycket hjälp av hantverkskunnandet jag fick där, som jag inte tror att jag hade kunnat få i samma utsträckning om jag hade stannat i Sverige. Min körmusik beskriver ofta texten, precis som musiken stöttar handlingen i filmer där den lyfter fram känslor som inte finns i bild och tal. Jag är ganska teatralisk i mycket jag gör. När jag vann en tävling med Speeches fick jag mycket fin kritik, men intressant nog var det många som ifrågasatte hur jag hade använt texten i styckets första del, The Rights of Woman. En sån tung text… De tyckte jag var för lekfull. Men jag tänker att man kan använda lite ironi när man talar om svåra saker. Som komikerna gör! Men det har blivit så känsligt idag. Särskilt en kritiker var väldigt upprörd!

Min röst är inte så speciell men den är användbar! Den är mitt arbetsverktyg. Jag använder den när jag skriver all sorts musik, även för linjer i instrumentala passager. Musik är mitt första språk. Jag sjöng innan jag pratade, så det är nog det språk som jag uttrycker mig bäst på.

Läs mer om Anna-Karin Klockar här!
Lyssna på Speeches på Spotify
(från skivan Femina Moderna, där Allmänna Sången sjunger kvinnliga nutida tonsättare)

Repertoartips:
Forever Hurts, en tonsättning av bl a Karin Boyes ord om knoppar som brister, ett beställningsverk från den amerikanska ensemblen Esoterics och dess konstnärlige ledare Eric Banks. (SATB, avancerad nivå)  
Aftonbön, enkel och vacker, även denna med en text av Karin Boye. (SATB, lätt nivå)
Speeches, vinnarbidrag i Anders Walls och Allmänna Sångens kompositionstävling. Tre tal i teatralisk tonsättning. (SATB, avancerad nivå)

A-K Klockar Månadens Tonsättare 2 version 2.jpg

Såhär såg det bland annat ut när Anna-Karin Klockar svarade på frågor på Facebook:

FrågaSvarKlockar.JPG