Jacob Mühlrad är Månadens Körtonsättare #1

Jacob Mühlrad har häpnadsväckande snabbt etablerat sig som en av sin generations mest efterfrågade och uppmärksammade nordiska tonsättare. Hans orkester-, kammar- och körmusik har framförts i Carnegie Hall, Londons National Gallery och Berwaldhallen. Han har komponerat för Martin Fröst, Silvana Imam och Radiokören och inleder 2019 ett treårigt samarbete med Kungliga Filharmonikerna. Jacob utsågs till Sveriges bäst klädda man 2018 av Elle Magazine.

Jacob om körmusik: “Min sångröst är hemsk! Jag har ingen bakgrund inom körsång. Men när jag skrev mitt första verk 2011 så var det för kör. Sven-David Sandström uppmuntrade mig att bli tonsättare. Han har betytt mycket för mig med sin kritik och sina kloka frågor. Jag söker det spirituella i musiken, att hitta nån sorts kärna. Att välja kören som instrument är för mig att närma mig det mänskliga och det gudomliga på en och samma gång. Alla blir berörda av sång! Jag jobbar mycket med klang. Mitt musikaliska uttryck är ofta ganska suggestivt, meditativt och emotionellt, i enstaka fall även berättande. Man kan höra inslag av mitt judiska arv, ibland i ornamentik och melodier, ibland i själva formen. Bara för att färre människor idag söker sig till religionen, betyder inte det att behovet av spiritualitet är mindre. Jag tror att ens existentiella behov kan tillgodoses genom konsten och inte minst genom konstmusiken.” 

Just nu: Time, a cappella för 32 sångare som uruppfördes av Radiokören i november 2018, hade USA-premiär i San Francisco den 23 februari i ett program ägnat svenska och amerikanska tonsättare verksamma idag.

Läs mer om Jacob Mühlrad här!

jacob_muhlrad.jpg

Såhär såg det ut när Jacob svarade på frågor på Facebook:

FrågorSvar Jacob.JPG