"Hon skriver så intelligent och kreativt för vårt instrument - kör", säger Gary Graden om Agneta Skölds svit för kör och orgel, Den levande Maria. Liksom Gary Graden själv har Agneta Sköld verkat som körledare, kantor, solist och medlem i Radiokören och Eric Ericsons Kammarkör. I sin videohälsning beskriver en djupt berörd Gary Graden sviten som en "underbar musikalisk resa". Ebba Lindqvists och Erik Axel Karlfeldts texter kläs i folkliga toner, modernistiskt kärva klanger och härligt svängig katedralmusik i den engelska traditionen.

SE FILMEN HÄR

Gary Graden är född i USA och utbildad för bland andra Eric Ericson vid Musikhögskolan i Stockholm. Han är domkyrkokantor och ansvarig för körmusiken i Storkyrkan och S:t Jacobs kyrka i Stockholm, där han blan annat leder S:t Jacobs Kammarkör, som tillsammans med Graden vunnit de flesta mest renommerade körtävlingarna i Europa. Under sin tid som lärare på Kungsholmens Musikgymnasium grundade han skolans kammarkör. Både som sångare, dirigent och lärare har Gary rönt stora framgångar runtom i världen. Han har medverkat i ett stort antal skivinspelningar och syns regelbundet som jurymedlem i internationella tävlingar. 

Agneta Skölds mångsidighet som musiker med examen som organist, musiklärare, körledare och sångsolist märks i hennes körmusik, som klingar av en djup förståelse för kören som instrument. Efter många år som medlem i Radiokören och Eric Ericons Kammarkör hittade Agneta sitt hem i Västerås, där hon var organist och ansvarig för körverksamheten, samt ledare för den välkända Mariakören fram till sin pensionering. 2019 var Agneta Sköld en av Månadens Tonsättare i serien #svenskkörmusik och uttryckte då en nyfunnen inspiration: “Nu när jag är pensionär har jag tid att experimentera”. Den levande Maria är ett av många samarbeten mellan Agneta Sköld och Gary Graden. Hennes musik sjungs över hela världen.

DEN LEVANDE MARIA
svit om fem satser för blandad kör och orgel
texter av Ebba Lindqvist och Erik Axel Karlfeldt
Beställd av Stockholms Domkyrkoförsamling till Gary Graden, S:t Jacobs Kammarkör och domkyrkoorganisten Mattias Wager och uruppförd 2018.

Mariasvit_NY_web.jpg

Mer musik av Agneta Sköld finns på gehrmans.se/butik!