Gunnar Eriksson

Legendariske kördirigenten Gunnar Erikssons kärlek till Sven-Eric Johansons musik är lika lång som hans bana inom körmusik. 1956 kom Åtta visor, enkla svenska sånglekar humoristiskt arrangerade och med oväntade element av både renässansmusik och den hetaste samtida tonkonsten. 1956 var också året då Gunnar Eriksson började arbeta som kördirigent – och han har inte slutat sedan dess.

SE FILMEN HÄR

Gunnar Eriksson är född 1936 och studerade på 1950-talet för Eric Ericson på Muskkhögskolan i Stockholm. Han bildade Göteborgs kammarkör 1963. 1980 satte han samman sexton duktiga sångare för att kunna framföra Sven-Eric Johansons Körsymfoni nr 2, en tonsättning av Rilkes dikt Duinoelegi nr 7, “något av det svåraste som skrivits inom svensk körmusik”, enligt Eriksson. När Johanson meddelade att han ville ha en kör på minst 800 sångare till symfonin lades projektet ner men namnet behölls och ensemblen lever 40 år senare kvar som Rilke Ensemblen. Gunnar Eriksson är ledamot av Kgl Musikaliska Akademin sedan 1994 och blev Årets Körledare redan 1988. Han blev professor i kördirigering vid Högskolan för scen och musik i Göteborg 1999. Gunnar Eriksson är känd för att kombinera klassisk körmusik med improvisation i grupp och har komponerat ett stort antal körverk. 

Gunnar Eriksson på Wikipedia
Rilke Ensemblen: om dirigenten
Göteborgs Kammarkör: om dirigenten

 

ÅTTA VISOR
Sven-Eric Johanson (1919-1997)

Sånglekar för blandad kör a cappella. Texter ur Inez Mallanders Sånglekar och sångdanser. Kan framföras var för sig eller som en svit.

  1. Aldrig nånsin du får mitt unga hjärta
  2. Aspelöv och lindelöv
  3. Dansa i en ring
  4. Det brinner en eld
  5. Det gläder mej av hjärtans grund
  6. Valborgsmässodans från Västmanland
  7. Sånglek från västra Värmland
  8. Här är gille

Köp noten här! 
(PS: vill du bidra till den svenska musikens utveckling? Köp dina noter genom ett musikförlag, så får svenska upphovspersoner betalt för sitt fantastiska och viktiga arbete! Här till exempel: https://www.gehrmans.se/butik)