Marie Sandell, foto Josef Sjöblom

Marie Sandell: Liknöjd fauna

Hösten 2022 gick Gehrmans Musikförlag och Föreningen Svenska Tonsättare ut med en efterlysning av verk av kvinnliga och icke-binära tonsättare. Av de många verk som anmäldes utses sex verk av en extern manuskommitté för utgivning under 2022. Det andra verket i serien är en "animalisk svit i fem satser" – om hönornas hierarki, eller kanske om människan och vårt samhälle? Tonsättaren Marie Sandell är dirigent, kyrkomusiker, sångare, violinist och rytmikpedagog. Hennes musik är dramatisk och humoristisk.

SE FILMEN HÄR!

"Varmt välkomna till Hönornas Gemenskap. Här accepterar vi alla lika olikheter efter exakta premisser. Din ansökan behandlas av Hönsöverstyrelsetyrelsen STYRELSEN som utarbetat perfekta riktlinjer för friktionsfri gemenskap. Blir din ansökan accepterad har du en självklar plats och säkerställd anonymitet i Ingen. Vårt motto: Vi BETONAR att Leva ett Liv i Hjul spår för Oss såväl för Alla. Välkommen med din ansökan. Vi behöver Dig!”

Så lyder Marie Sandells egen prolog till sviten  fem tonsatta texter ur Aase Bergs kritkerrosade diktsamling Liknöjd fauna från 2011. Musiken är skriven för solistgrupp (mezzosopran, countertenor och tenor) och blandad kör a capella. Marie Sandell utnyttjar körens och röstens alla uttryckmöjligheter; från viskningar och talkör till dramatiskt solistiska partier, ljuva sopraner à la Disneyfilm från 1940-talet och hemlighetsfulla kluster. Partituret innehåller exakta  och humoristiska  anvisningar för både sångteknik, uttryck och koreografiska inslag.

Noten finns för påseende och köp i vår BUTIK. Där finns även musiken i sin helhet att lyssna på.

Marie Sandell
Marie Sandell är tonsättare, dirigent, kyrkomusiker, sångare, violinist och rytmikpedagog. I hennes skapande går de filosofiska och djupt existentiella frågorna hand i hand med lekfullhet och humor; vad är verklighet? Vem är normal? Vem har makt? Vem har rätt? Vem är lycklig? Grunden till både hennes utövande och hennes kompositioner är improvisation och nyfikenhet, där rörelse är musik och musik är rörelse. Inspirationen hittar hon gärna såväl i naturen som i andras musik, men den springer också ofta ur typer och karaktärer i konst och vardagssituationer. Målet är att med musiken skapa ett rum som väcker lyssnarens nyfikenhet. Vad väntar runt hörnet?

Marie Sandell är född i Lund. Hennes utbildningsbana inleddes med klassisk sång vid Ljugskile Folkhögkola och på Kulturamas ”Konservatorielinje” i Stockholm. Vid Musikhögskolan i Malmö studerade hon till rytmikpedagog med inriktning sång, fiol och dirigering.

Efter många år som sångpedagog och körledare vid musikestetiska programmet i Visby sökte hon sig till Fri Konst vid Gotlands Tonsättarskola, där hon nu undervisar i dirigering. Marie Sandell är kyrkomusiker i Norra Gotlands Pastorat samt dirigent och konstnärlig ledare för Gotlands Sinfonietta. Hon har medverkat i en stort antal musikdramatiska sammanhang och turnerar som violinist med barnmusikbandet Karl-Petters Orkester.

#svenskkörmusik 2022
#svenskkörmusik 2022 är ett samarbete mellan Gehrmans Musikförlag och Föreningen Svenska Tonsättare för ökad jämställdhet i körmusiken. Ett stort antal verk har anmälts i den Efterlysning som gick ut till kvinnliga och ickebinära tonsättare i Sverige under hösten 2022. En extern manuskommitté bedömer de anonymiserade verken och väljer ut 6 stycken för utgivning och presentation i serien #svenskkörmusik under 2022. Ett urval verk kommer även att vidarebefordras till KVASTs Repertoarbank. Initiativet genomförs med stöd av Musikförläggarna och STIM Forward Fund.

Manuskommitté för #svenskkörmusik 2022:
Karin Rehnqvist, tonsättare, f d professor vid Kgl Musikhögskolan
Bengt Ollén, Årets Körledare 2021, konstnärligt ledare för Sofia Vokalensemble
Simon Arlasjö, dirigent och styrelsemedlem i Föreningen Sveriges Körledare
Krista Audere, lettisk dirigent, vinnare av Eric Ericson Award 2021

Alla verk är anonymiserade vid bedömning.
För frågor om serien eller verken, kontakta projektledare och producent Janna Vettergren: janna.vettergren@gmail.com