Anna Cederberg-Orreteg, fotograf Josef Sjöblom

#1: Natten då stjärnorna föll (That Night of Falling Stars) av Anna Cederberg-Orreteg

Hösten 2022 gick Gehrmans Musikförlag och Föreningen Svenska Tonsättare ut med en efterlysning av verk av kvinnliga och icke-binära tonsättare. Av de många verk som anmäldes utses sex verk av en extern manuskommitté för utgivning under 2022. Verk #1 är ett lyriskt, existentiellt och omväxlande stycke för blandad kör, utvalt av en enhällig manuskommitté. Anna Cederberg-Orreteg är själv körsångare och har över 30 års erfarenhet av att leda kör med sångare i alla åldrar, inte minst barn och ungdom. Hennes melodier, jazzinfluerade harmonier och stora kännedom om rösten ger ett samtidigt personligt och lättillgängligt uttryck.

SE FILMEN HÄR!

Natten då stjärnorna föll (That Night of Falling Stars)
Med lätta penseldrag målar Anna Cederberg-Orreteg en uttrycksfull tolkning av David Carlsons dikt. Melodin vandrar mellan stämmorna och strukturen bryts upp i tydligt kontrasterande partier. Vi hör stjärnorna som faller och fylls av förundran över “miljarder och åter miljarder små fasta punkter i natten”. Musiken är satt för fyrstämmig blandad kör på medelsvår nivå med delningar i enstaka karakteristiskt jazzfärgade ackord. Natten då stjärnorna föll beställdes 2018 av UNGiKÖR och Professor Erik Westberg till Sveriges Ungdomskör. Stycket kan sjungas på svenska eller engelska, i ny kongenial översättning av Anna Högberg. Durata ca 5'30.

Noten finns för påseende och köp i vår BUTIK.

Anna Cederberg-Orreteg
Anna Cederberg-Orreteg är född i Stockholm och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan. Hennes kompositioner spänner mellan arrangemang för barnkör och mångstämmiga avancerade verk för blandad kör. Hennes uttryck har beskrivits som lyriskt med raffinerad enkelhet och inslag av tonmåleri. Anna Cederberg-Orreteg har verkat som körledare och musiklärare sedan 1980-talet. Hennes starka övertygelse om vikten att arbeta seriöst och långsiktigt med musicerande i alla åldrar har gett hennes musik sin karakteristiska enkelhet och djup.
Intervju med Anna i #svenskkörmusik 2019

#svenskkörmusik 2022
#svenskkörmusik 2022 är ett samarbete mellan Gehrmans Musikförlag och Föreningen Svenska Tonsättare för ökad jämställdhet i körmusiken. Ett stort antal verk har anmälts i den Efterlysning som gick ut till kvinnliga och ickebinära tonsättare i Sverige under hösten 2022. En extern manuskommitté bedömer de anonymiserade verken och väljer ut 6 stycken för utgivning och presentation i serien #svenskkörmusik under 2022. Ett urval verk kommer även att vidarebefordras till KVASTs Repertoarbank. Initiativet genomförs med stöd av Musikförläggarna och STIM Forward Fund.

Manuskommitté för #svenskkörmusik 2022:
Karin Rehnqvist, tonsättare, f d professor vid Kgl Musikhögskolan
Bengt Ollén, Årets Körledare 2021, konstnärligt ledare för Sofia Vokalensemble
Simon Arlasjö, dirigent och styrelsemedlem i Föreningen Sveriges Körledare
Krista Audere, lettisk dirigent, vinnare av Eric Ericson Award 2021

Alla verk är anonymiserade vid bedömning.
För frågor om serien eller verken, kontakta projektledare och producent Janna Vettergren: janna.vettergren@gmail.com