Birgitta Flick, foto Josef Sjöblom

Birgitta Flick: Nocturne

Hösten 2021 gick Gehrmans Musikförlag och Föreningen Svenska Tonsättare ut med en efterlysning av verk av kvinnliga och icke-binära tonsättare. Av de många verk som anmäldes utses sex verk av en extern manuskommitté för utgivning under 2022. Det tredje verket i serien är en drömsk, hemlighetsfull och melodisk tolkning för trestämmig damkör av Edith Södergrans dikt Nocturne ("Silverskira månskenskväll"). Birgitta Flick är jazzsaxofonist och tonsättare, bosatt i Berlin och verksam i främst Tyskland och Sverige.

SE FILMEN HÄR!

Silverskira månskenskväll
nattens blåa bölja
glittervågor utan tal
på varandra följa..
.

Edith Södergrans Nocturne från 1916 är samtidigt allvarsam och lätt, hemlighetsfull och ljus. Birgitta Flick bygger sin tolkning kring en nynnad melodi som med sin rörelse skapar harmoniken. Kontrasten mellan vågornas mjuka å-ljud och de tydliga konsonanterna i ord som "silverskira" tillsammans med små glissandorörelser där stycket liksom stannar av ger ett drömskt stycke med karaktär, struktur och enkelhet. 

Nocturne_omslag.png

Nocturne
Musik: Birgitta Flick
Text: Edith Södergran
SSA a cappella
Durata ca 6 min
Svensk och engelsk text

Noten finns för påseende och köp i vår BUTIK

Birgitta Flick
Birgitta Flick är saxofonist och kompositör från Berlin vars musikaliska intresse ligger i gränslandet mellan komposition och improvisation. Med en utbildning i saxofon från Jazz-Institut Berlin (Hochschule für Musik "Hanns Eisler“) och i komposition från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, jobbar hon mest i Tyskland och i Sverige, men även internationellt som frilansmusiker med grupper baserade bl.a. i Berlin, Stockholm och New York City. I hennes körmusik anar vi en musiker rötterna i jazzen, med stor omsorg om vokala detaljer och kärlek till svensk folkmusik och det svenska språket.

Noten finns för påseende och köp i vår BUTIK. Där finns även musiken i sin helhet att lyssna på.

#svenskkörmusik 2022
#svenskkörmusik 2022 är ett samarbete mellan Gehrmans Musikförlag och Föreningen Svenska Tonsättare för ökad jämställdhet i körmusiken. Ett stort antal verk har anmälts i den Efterlysning som gick ut till kvinnliga och ickebinära tonsättare i Sverige under hösten 2022. En extern manuskommitté bedömer de anonymiserade verken och väljer ut 6 stycken för utgivning och presentation i serien #svenskkörmusik under 2022. Ett urval verk kommer även att vidarebefordras till KVASTs Repertoarbank. Initiativet genomförs med stöd av Musikförläggarna och STIM Forward Fund.

Manuskommitté för #svenskkörmusik 2022:
Karin Rehnqvist, tonsättare, f d professor vid Kgl Musikhögskolan
Bengt Ollén, Årets Körledare 2021, konstnärligt ledare för Sofia Vokalensemble
Simon Arlasjö, dirigent och styrelsemedlem i Föreningen Sveriges Körledare
Krista Audere, lettisk dirigent, vinnare av Eric Ericson Award 2021

Alla verk är anonymiserade vid bedömning.
För frågor om serien eller verken, kontakta projektledare och producent Janna Vettergren: janna.vettergren@gehrmans.se