Linda Alexandersson, foto Josef Sjöblom

Linda Alexandersson: Önskenatt

Hösten 2021 gick Gehrmans Musikförlag och Föreningen Svenska Tonsättare ut med en efterlysning av verk av kvinnliga och icke-binära tonsättare. Av de många verk som anmäldes utses sex verk av en extern manuskommitté för utgivning under 2022. Seriens fjärde verk uruppfördes av drygt 140 sångare i fyra flick- och damkörer vid en konsert med samma namn: Önskenatt. Linda Alexandersson utnyttjar instrumentet kör till max i sin tonsättning av Karin Boyes jublande hoppfulla text.

SE FILMEN HÄR

"Barn kan lära sig vad som helst", säger Linda Alexandersson som valt boxnotation som metod för att få fram den väv av röster hon vill åt, och som låter taktarterna växla som det passar orden. Hon målar upp en stjärnhimmel av klang runt några konstellationer och deras motsvarighet i toner, och runt Karin Boyes dikt från 1922. Önskenatt var ett beställningsverk till serien "100 kvinnor 100 år" där Körcentrum Syd och Malmö Live uppmärksammade 100 år av kvinnlig rösträtt i Sverige. 

Önskenatt

Musik: Linda Alexandersson
Text: Karin Boye
SSA, uppdelat i tre körgrupper
Durata ca 7 minuter
Svensk text
Engelsk översättning och fonetisk uttalsguide finns i noten

Noten finns för köp och påseende i vår BUTIK. Där finns även hela stycket som film från uruppförandet. 

Linda Alexadersson
Linda Alexandersson (f 1984) är tonsättare, dirigent, arrangör och verksam som körpedagog på Lunds Kulturskola där hon leder flera ungdomskörer. Hon är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, där hon studerat komposition, musikteori, musikpedagogik och dirigering. Hon är konstnärlig ledare för den internationellt kända kören Korallerna, en ung damkör med säte i Lund. Med sin stora passion för rösten som uttrycksmedel, sitt arbete med barn och ungdom och sitt uttrycksfulla och rättframma tonspråk har Linda Alexandersson etablerat sig som en av våra mest intressanta körtonsättare.

#svenskkörmusik 2022
#svenskkörmusik 2022 är ett samarbete mellan Gehrmans Musikförlag och Föreningen Svenska Tonsättare för ökad jämställdhet i körmusiken. Ett stort antal verk har anmälts i den Efterlysning som gick ut till kvinnliga och ickebinära tonsättare i Sverige under hösten 2022. En extern manuskommitté bedömer de anonymiserade verken och väljer ut 6 stycken för utgivning och presentation i serien #svenskkörmusik under 2022. Ett urval verk kommer även att vidarebefordras till KVASTs Repertoarbank. Initiativet genomförs med stöd av Musikförläggarna och STIM Forward Fund.

Manuskommitté för #svenskkörmusik 2022:
Karin Rehnqvist, tonsättare, f d professor vid Kgl Musikhögskolan
Bengt Ollén, Årets Körledare 2021, konstnärligt ledare för Sofia Vokalensemble
Simon Arlasjö, dirigent och styrelsemedlem i Föreningen Sveriges Körledare
Krista Audere, lettisk dirigent, vinnare av Eric Ericson Award 2021

Alla verk är anonymiserade vid bedömning.
För frågor om serien eller verken, kontakta projektledare och producent Janna Vettergren: janna.vettergren@gehrmans.se