Karin Rehnqvist
Foto: Ester Sorri

Karin Rehnqvist

Karin Rehnqvist är en av Sveriges mest välkända tonsättare, vars musik framförs runtom i världen. Hon komponerar kammarmusik, orkestermusik och vokalt, och arbetar gärna med annorlunda och gränsöverskridande konsertformer.

Sök efter verk i katalogen »

Ett ofta omnämnt och karaktäristiskt drag i Karin Rehnqvists musik är korsbefruktningen av konst- och folkmusik. De folkmusikaliska elementen präglar musiken på djupet och inte som effekt eller i nostalgiserande syfte. Bruket av "kulning" är ett anslående inslag i flera av hennes verk, bl a i Puksånger - lockrop för två kvinnoröster och slagverk och Solsången för sopran, recitation och kammarorkester.

År 1976-91 var Karin Rehnqvist ledare för ensemblen Stans Kör, vilket lett till många kompositioner för körer av olika slag; a cappella-verk, men också kör i kombination med instrument. Mellan år 2000 och 2004 var hon Composer in Residence hos Svenska Kammarorkestern och Skotska Kammarorkestern i samarbete.

Rehnqvists förmåga att komponera för musiker av skilda slag och på olika nivå, speciellt unga musiker, har ofta lovordats. Som all bra musik ger den de unga stora utmaningar anpassat efter deras tekniska nivå, utan att för den skull kompromissa med det konstnärliga. I april 2006 tillägnades Karin en festival i Stockholms Konserthus, där en stor del av hennes produktion från 1983 och framåt presenterades.

Karin Rehnqvist har fått många priser för sin musik, 1996 tilldelades hon Läkerols kulturpris "för sin förnyelse av förhållandet folkmusik - konstmusik", samma år mottog hon tidningen Expressens pris "Spelmannen", 1997 Christ Johnson-priset för Solsången och 1999 Stockholms Stads Hederspris. 2001 fick hon Kurt Atterberg-priset, 2003 medaljen Litteris et Artibus. Hilding Rosenberg-priset 2006 är den senaste utmärkelsen.

Karin Rehnqvist, som är bosatt i Nacka utanför Stockholm, är medlem av Musikaliska Akademien.

För mer information: www.karin-rehnqvist.se