Foto: Cato Lein

Jonas Valfridsson

"Jag försöker ge mina verk aptitretande, originella och mystiska titlar som gör att man blir sugen på att lyssna. Titlarna är ofta hämtade från tavlor av den amerikansk-kenyanska konstnären Wangechi Mutu. Hon målar helt fantastiskt suggestiva collagemålningar med mardrömslika, ofta erotiska motiv. Det är lite vad jag strävar efter att uttrycka i musiken också, pendlandet mellan avsky och fascination."

Sök efter verk i katalogen »

Jonas Valfridsson är född 1980 i Jönköping. Han började sin musikkarriär som rock- och jazzgitarrist men med tiden tog intresset för komposition över helt. Han har en magisterexamen i komposition och har studerat vid Gotlands Tonsättarskola, Musikhögskolan i Göteborg, Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse i Paris samt Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Bland hans lärare kan nämnas Ole Lützow-Holm, Åke Parmerud, Pär Lindgren och Marco Stroppa.

Jonas Valfridsson har framförallt blivit uppmärksammad för sin orkestermusik, som uppskattas för sin minutiöst utarbetade klangbehandling och innovativa orkestrering. Han har som ambition att använda sig av modernistiska landvinningar inom speltekniker och formbehandlingar utan att ge avkall på det lidelsefulla uttrycket eller det organiska musikaliska flödet. 
2007 fick Valfridsson ta emot tredje pris i Toru Takemitsu Composition Award för orkesterverket In Killing Fields Sweet Butterfly Ascend, som uruppfördes av Tokyo Symphony Orchestra, och 2009 vann han Uppsala Composition Award med orkesterverket The Only Thing That You Keep Changing Is Your Name. 

Jonas Valfridsson har också komponerat en rad kammarmusikverk som framförts runt om i världen. Här jobbar han gärna med kammarensemble i kombination med live-elektronik, och låter elektroniken inspirera till nya instrumentala klanger.