Agneta Sköld

”I sin enkla genialitet lägger sig Agneta Skölds musik tätt intill själen och väcker tankar om livets stora gåtor - liv, död och kärlek.”​ Så lyder juryns motivering till årets tonsättarstipendium från Musikföreningen i Stockholm, 2019. Agneta Sköld, utbildad sångsolist, erfaren radiokorist och mångårig körledare för Mariakören i Västerås, är kanske mest känd för sin vackra och sångbara sakrala körmusik. Hennes There is no rose har sjungits på hundratals julkonserter runtom i världen sedan den skrevs 2004.

Sök efter verk i katalogen »

Agneta Sköld är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm och avlade organistexamen 1969 samt kantors- och musiklärarexamen 1973. Därefter sångsolistutbildning. Korist i Radiokören och Eric Ericsons Kammarkör. Lärare vid musikhögskolan i Ingesund. Har varit verksam som kyrkomusiker sedan 1978 och har sedan 1991 sin fasta punkt i Västerås domkyrka som biträdande domkyrkoorganist med ansvar för körverksamheten. Som ledare för Mariakören sedan 1991 har Agneta utvecklat kören och fört den till internationella framgångar i ett antal körtävlingar. Hon har vid sidan av sitt arbete komponerat, främst för kör.

Agneta Sköld har för sin musikaliska gärning mottagit flera utmärkelser; 1998 Årets körledare, Johannes Norrbymedaljen, Gustaf Aulénpriset, Länsstyrelsens stipendium samt Västerås stads kulturstipendium. Agneta Sköld har stol nr 15 i Västmanlandsakademin. 

Källa: Svensk Musik

 

Agneta Sköld är en av de tonsättare vi presenterat i serien Månadens Körtonsättare under rubriken #svenskkörmusik, 2019. På sidan #svenskkörmusik kan du läsa intervjun med henne från april 2019.