Anders Paulsson (foto: Adam Stefan Bassac)
Anders Paulsson (foto: Adam Stefan Bassac)

Anders Paulsson

Anders Paulsson räknas som en av världens främsta sopransaxofonister. Hans musikaliska bredd demonstreras av att han rör sig lika hemtamt i den klassiska repertoaren, transkriptioner av exempelvis Bach och Mozart, som i originalkompositioner av nutida komponister och i jazz. Hans mästerliga ton har inspirerat många tonsättare att skriva direkt för honom men Anders Paulsson är också själv en lysande kompositör och arrangör.

Sök efter verk i katalogen »

Anders Paulsson skriver ofta med det egna instrumentet i centrum, som i t.ex. LullabyAnthem for the Homeless och Danjugan Sanctuary. Han har också komponerat ett drygt 30-tal sättningar för kör, såväl originalkompositioner som omtyckta och personliga arrangemang av spirituals.

En samlad bild av Paulssons körmusik får man om man lyssnar på CD-skivan "Hymn to Life" (CAP 21732) från 2004, där S:t Jacobs Kammarkör sjunger under ledning av Gary Graden och Anders Paulsson medverkar med sin sopransaxofon. 

Under senare år har Paulsson också komponerat i det större formatet som i orkesterverken Celebration Suite, komponerat till 20-årsfirandet av Sydafrika som demokrati, och i Coral Symphony, ett av ett flertal verk där han inspirerats av korallreven.  
Anders Paulsson har ett starkt miljöengagemang och använder gärna sin arena för att sprida kunskap om tillståndet på vår planet, ett exempel på detta är projektet Coral Guardians där musik möter vetenskap.

Som kompositör belönades han tillsammans med Johan Söderqvist med Guldklappan för bästa filmmusik 1994.

Anders Paulsson räknas som en av världens främsta sopransaxofonister och har samarbetat med många av dagens tonsättare både i Sverige och internationellt. Rolf Martinsson, Anders Eliasson, Sven-David Sandström, Nils Lindberg, Kalevi Aho är några av dem som skrivit konserter direkt för honom.

För mer information: www.anderspaulsson.com