Birgitta Bäckström

Birgitta Bäckström född 1941 i Skara, är musikskapare och textförfattare till ett stort antal svängiga barnvisor med texter och tankar om skolbarns vardag, om lek och rörelse, om känslor, miljö och om årets växlingar. Titlar som Jorden är vår!, Freden börjar med barnen och Sommarlov det vill vi ha ha ha! har fått stor spridning inte bara i Sverige. Birgitta har fått mycken uppskattning för sina barnvisor och sin mångåriga verksamhet som barnkörledare.

Sök efter verk i katalogen »

Birgitta Bäckström är lågstadielärare, kompositör, textförfattare, läromedelsförfattare, barnkörledare och musiklärare på grundskolans lägre nivåer. Hon har ansvarat för en rad musikprojekt för skolbarn i samarbete med Musik i Väst, Regionmusiken, Vokalkvartetten Vox och Radio Skaraborg. Hon skapade och ledde skolkören Vokalerna, som under 16 år gjorde 175 framträdanden för skolor, äldreboenden, föreningar, barnkulturdagar, program i lokalradion med mera. Hon har också varit ansvarig för allsångskonserter med sina egna visor för skolbarn från hela kommunen på Stadsteatern i Skövde 1995 och 2001.

Birgitta Bäckström har fortbildat pedagoger vid skolor i egna kommunen och föreläst vid studiedagar i bland annat Lund, Uppsala och Linköping. Som pensionär är hon fortsatt körledare för barngrupper i studiecirkelform, barnkördagar och biträdande ledare i seniorkör. Som upphovsperson har Birgitta skapat fler än 100 visor för barn och vuxna och ett flertal finns publicerade hos Gehrmans Musikförlag, Wessmans Musikförlag och går att hitta på Youtube och Spotify.

Hon har för sin musikaliska gärning och sitt författarskap mottagit flera utmärkelser: Alice Tegnér-stipendium (1989, 1994), Skaraborgs Läns Landstings Kulturstipendium (1995), STIM-stipendium (1998, 2009), Läromedelsförfattarnas förenings stipendium (1994-2017), Skövde kommuns kulturstipendium (2006), DKG/Sigma Årets kvinnliga pedagog (2009).

Hemsida: www.barnvisor.just.nu