Bobbie Ericson

Redan i slutet på 40-talet gjorde Bobbie Ericson några smärre försök att få några melodier publicerade, men förläggarna visade sig ganska ointresserade. Det var tillfälligheternas spel som gjorde att Bobbie Ericson vid "mogen" ålder - 34 år - fick ett genombrott.

Sök efter verk i katalogen »

Bobbie Ericson föddes 1925 i Tokyo. Den första publicerade kompositionen var ursprungligen rent instrumental och kom att gå som signaturmelodi i ett dagligt morgonprogram i radio sommaren 1959. Melodin, som sedermera fick en text av Yngve Ormell, hette "Svensk Sommardans" och inledde turistprogrammet "Calling all tourists". Publiciteten kring detta program ledde till kontakt och samarbete med musikförläggare Ronald Sjögren, chef för förlaget Southern Musik.

Ericson hade komponerat som en extrasyssla vis sidan av det egentliga förvärvsarbetet som informationschef vid Sveakoncernen. När han 1964 i stort sett slutade att komponera låg antalet publicerade eller offentligt framförda verk kring 150.

Det är i första hand Alice Babs Sjöblom, som lanserat Bobbie Ericsons alster. Som exempel kan nämnas Balladen om Sarah Dahlander, Marknadsgyckel, Fråga mej inte varför och Scandinavien. Samtliga dessa melodier hade texter av Eric Sandström. En betydelsefull arrangör av kompositionerna har varit Hans Wahlgren, som bl a arrangerat det kanske allra mest spelade instrumentalverket Utskärgård. Flertalet arrangemang för Alice Babs har skrivits av Bengt Hallberg, bl a för LP-skivan Alice-67, som uteslutande upptar kompositioner av E.

Han blev främst känd genom Eurovisionsschlagertävlingar. 1961 segrade han i den svenska uttagningen med April, April. Textförfattare var Yngve Ormell. 1963 vann En gång i Stockholm och texten var skriven av Beppe Wolgers.

Under de aktiva åren gjorde E. en hel del beställningsarbeten till Sveriges Radio bl a signaturmelodier till TV:s väderrapport och Alice Babs programserie På verandan. 1964 komponerade han musiken till Beppe Wolgers "musikal" Fi, Fy, Fo, Fum, som framfördes på Berns.

På 70-talet spelade Radiosymfonikerna in en LP med Bengt Hallberg som arrangör och dirigent. Den kallades Images of Sweden och upptog uteslutande instrumentalkompositioner av Bobbie Ericson.

SKAP-stipendiat 1964. Ejnar Westling-stipendiat 1999.