Cecilia Damström (photo: Ville Juurikkala)
Cecilia Damström (photo: Ville Juurikkala)

Cecilia Damström

”Förmågan att kunna tänka och känna - egenskapen att kunna kombinera dessa två, är vad som skiljer oss människor från andra arter på denna jord.” Detta är också vad tonsättaren Cecilia Damström strävar efter med sin musik; att få lyssnaren att tänka och känna.

Sök efter verk i katalogen »

Finlandssvenska Cecilia Damström är uppvuxen i Helsingfors i en mångkulturell, flerspråkig familj något som påverkat hennes komponerande. En känsla för harmoni, drama och expressivitet är ständigt är närvarande i hennes musik.

Cecilia Damströms starka allmänmänskliga patos är en viktig aspekt i hennes skapande; orkesterstycket Tundo! är tillägnat världens alla flyktingar, stråkorkesterstycket Infirmus till dem med obotliga sjukdomar, och hennes trilogi av kvintetter har hämtat inspiration från tre starka kvinnoöden – Jean Sibelius hustru Aino, författaren, tillika finlands första feminist, Minna Canth, och konstnären Helene Schjerfbeck

Cecilia Damström har också ett starkt engagemang i miljö- och klimatfrågor, något som avspeglar sig i t. ex. körverket Requiem for Our Earth, orkesterstycket ICE (In Case of Emergency), och i barnoperan Djurens Planet, som fick sin premiär på på Finlands Nationalopera 2019. Hon har kallats en musikens Greta Thunberg.​

Damström studerade komposition för Hannu Pohjannoro vid Tammerfors Yrkeshögskola och på masternivå för Luca Francesconi vid Musikhögskolan i Malmö. Efter studierna har hon arbetat på heltid som tonsättare med beställningar från olika ensembler och musiker, och har redan en diger verklista med orkester- och kammarmusik, körverk, och tre kammaroperaor.

Hennes musik har belönats med en rad olika priser. 2022 blev hon den första kvinnliga klassiska tonsättaren att vinna Teostopriset, ett av Nordens största musikpriser, för ICE. Orkesterverket beskriver hur polarisarna smälter i klimatförändringranas tid och skrevs på beställning från symfoniorkestern i Lahti, som var Europas miljöhuvudstad 2021. 

Damströms musik har framförts av orkestrar, körer och kammarmusiker i alla de nordiska länderna i USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien, Holland, Spanien och Tjeckien, och hennes musik förekommer ofta i festivalsammanhang.
2021-2022 var Cecilia Damström artist-in-residence på Internationales Künstlerhaus Villa Concordia i Bamberg, Tyskland.