Cecilia Damström foto: Marthe Veian
Cecilia Damström foto: Marthe Veian

Cecilia Damström

”Förmågan att kunna tänka och känna - egenskapen att kunna kombinera dessa två, är vad som skiljer oss människor från andra arter på denna jord.” Detta är också vad tonsättaren Cecilia Damström strävar efter med sin musik; att få lyssnaren att tänka och känna.

Sök efter verk i katalogen »

Cecilia Damström är uppvuxen i Helsingfors i en mångkulturell, flerspråkig familj något som påverkat hennes komponerande. Med en bakgrund som utbildad klassisk pianist samt ett stort intresse för teater, är det naturligt att en stark känsla för harmoni, drama och expressivitet ständigt är närvarande i hennes musik.

Cecilia Damströms starka allmänmänskliga patos är en viktig aspekt i hennes skapande; orkesterstycket Tundo! är tillägnat världens alla flyktingar, stråkorkesterstycket Infirmus till dem med obotliga sjukdomar, och hennes trilogi av kvintetter har hämtat inspiration från tre starka kvinnoöden – Jean Sibelius hustru Aino, författaren, tillika finlands första feminist, Minna Canth, och konstnären Helene Schjerfbeck

Cecilia Damström har vunnit en rad kompositionstävlingar både nationella och internationella och har redan en diger verklista med orkester-, kammar- och körmusik samt opera. Hon har studerat komposition vid Tammerfors yrkeshögskola för Hannu Pohjannoro och på masternivå för Luca Francesconi vid Musikhögskolan i Malmö. 

Sedan 2014 har Damström samarbetat med en rad orkestrar, körer, kammarmusiker och festivaler, bland annat Finska Nationaloperan, Jyväskylä Sinfonia, Gävle Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Avanti! Brodsky Quartet, Akademiska Damkören Lyran,Tampere Biennale, Tampering Festival, Summer Sounds Festival. Hon är composer-in-residence vid Kokonainen Festival i Tavastehus under perioden 2016-2020. Hennes musik har framförts i alla de nordiska länderna, i Kanada, Tyskland, Storbritannien, Holland, Spanien och Tjeckien.