Foto: Anna Reet Gillblad

Gunnar Idenstam

Gunnar Idenstam, född 1961 i Kiruna, är frilansande konsert-organist, kompositör,arrangör och folkmusiker. 1984 vann han den prestigefyllda improvisationstävlingen "Grand Prix de Chartres" och konserterar sedan dess över stora delar av världen.

Sök efter verk i katalogen »

Som interpret, utbildad i den klassiska franska traditionen av bl.a. den legendariska Marie-Claire Alain, har han en speciell förkärlek till Bachs musik och till en del av den franska katedralrepertoaren. Hans stil som kompositör/improvisatör är en lyckad sammansmältning av konstmusik, folkmusik och den mer symfoniskt orienterade rockmusiken som tillsammans utgör något som förut aldrig förknippats med orgelkonst. Som arrangör överför han symfoniorkesterns alla färger till orgelns, t.ex. i transkriptioner av orkesterverk av Mahler och Ravel. Han arrangerar också olika sorts populärmusik med etniska influenser som "Riverdance". Som folkmusiker torde han vara unik i sitt sätt att överföra den svenska folkmusik-traditionen till kyrkorgel eller tramporgel och keyboard.
 
Han framträder ofta i skandinavisk television och han samarbetar med ledande musiker från olika genrer; med barytonen Håkan Hagegård, sopransaxofonisten Anders Paulsson, och med trombonevirtuosen Christian Lindberg. Deras samarbete med egna arrangemang av orkesterverk har resulterat i utsålda konserthus och kyrkor i Japan och i Europa.
 
Idenstam har skrivit beställningsverk för Wermland Classic Festival, Lahti Organ Festival och för olika körer och grupper i de nordiska länderna. Hans Katedralmusik användes av koreografen Margareta Åsberg i ett av hennes verk, och han har komponerat originalmusik till koreografen och dansaren Virpi Pahkinen.
 
Hans senaste solo CD är av sin egna Cathedral Music (BIS-Northern Lights). År 2004 släpptes folkmusik CD:n LÅTAR med Johan Hedin, nyckelharpa, och duon har sedan dess flitigt turnerat i Europa och Japan, och därefter uppföljaren LÅTAR II. Som solist har Gunnar Idenstam givit konserter i t.ex. Auditorio Nacional i Madrid, Katedralen i Passau, S:t Eustachekatedralen i Paris, Concert Hall Ivan Cankar i Ljubljana och Palace of Arts i Budapest. Säsongen 2009-10 innehöll konserter i bl a Moskva, Belgrad, Warzawa och i USA.
 
För mer information: http://www.idenstam.org/