Halvor Haug
Halvor Haug

Halvor Haug

"Jag är så gammaldags att jag skriver symfonier" ska Halvor Haug en gång ha sagt lite ironiskt. Det råder ingen tvekan om att Haugs musik har djupa rötter i den skandinaviska symfoniska traditionen. Från dessa rötter har det vuxit fram en musikalisk värld full av starka känslor, drama och intellekt, som tillsammans speglar kompositörens personlighet, känslor, temperament, styrka och originalitet.

Sök efter verk i katalogen »

Halvor Haug föddes i Trondheim 1952 och växte upp i Vestre Bærum utanför Oslo. Efter studier i Oslo, Helsingfors och London, har han utmärkt sig som en av Norges mest betydande kompositörer. Hans symfonier och många mindre orkesterverk har rönt stor uppmärksamhet på den norska och internationella musikscenen. Sin första framgång nådde han som 24-årig, då hans Symfonisk bilde uruppfördes av Norges Musikhögskolas Symfoniorkester. Verket har därefter framförts flera gånger och spelades in av London Philharmonic Orchestra 1982. Stillhet for strykere från 1977 är redan betraktad som en klassiker med ett stort antal framföranden. Haug visade tidigt en tydlig profil och ett bra grepp om instrumentering, vilken han har befäst och utvecklat ytterligare. I Poema Sonoro, beställt av Oslo Filharmoniska Orkester 1980, framstår akustisk textur vara viktigare än tidigare. Hans fem symfonier från respektive 1982, 1984 ,1993, 2001 och 2002, är formellt olika, men har tydliga släktskap av lång, lättflytande, lyrisk intensitet och kraftiga känsloutbrott.

Insignia, uruppfört av English Chamber Orchestra 1994, har under senare tid blivit ett av Haugs mest spelade verk med framföranden i Norge, Sverige, Finland, England och Tyskland. Haug har skrivit ett verk för soloröst – Glem aldri henne, en sångcykel för mezzosopran och orkester till texter av Gunnar Reiss-Andersen. Det beställdes med anledning av Trondheims 1000-årsjubileum 1997 och uruppfördes av Marianne Rørholm och Trondheims Symfoniorkester under ledning av Ole Kristian Ruud. Bland senare verk kan nämnas Il Preludio dell 'Ignoto för orkester som blev väl mottaget under framföranden vid Expo 2000 i Hannover och Young Euro Classic i Berlin (2000).

Även om Halvor Haug  är mest känd som en symfonisk tonsättare, har han även komponerat en rad fina kammarmusikverk. Hans Pianotrio beställdes och uruppfördes av Grieg Trio 1995. Andra verk som bör nämnas är Stråkkvartett nr 1 och Stråkkvartett nr 2, där den senare hade världspremiär 1996 vid den Internationella Kammarmusikfestivalen i Stavanger, där Haug var composer-in residence.

Källa: MIC Norge