Kjell Lönnå. Foto: Kristofer Lönnå
Kjell Lönnå. Foto: Kristofer Lönnå

Kjell Lönnå

2022-05-11

Med sina enkla, vackra och humoristiska arrangemang och kompositioner, sin varma och entusiasmerande framtoning och sitt stora engagemang för körsången har Kjell Lönnå blivit en av våra mest älskade musikprofiler. Hans arbete med Sundsvalls Kammarkör, damkören Confetti och manskören KFUM-kören satte Sundsvall – eller Sångsvall – på Sveriges musikkarta. Han har synts i TV-galor och som förbundsdirigent för Riksförbundet Svensk Körsång. Kjell Lönnås avtryck i Musiksverige är ojämförligt. Lönnå gick bort den 10 maj 2022.

Sök efter verk i katalogen »

Alla verk och arrangemang av Kjell Lönnå »

Kjell Lönnå föddes i Smedjebacken i Dalarna men familjen flyttade tidigt till Sundsvall. Lönnå utbildade sig till reklamtecknare och musiklärare och arbetade under 1960-, -70-, och -80-talen som TV- och radioproducent. På 1960-talet grundade han Sundsvalls Kammarkör och KFUM-kören och blev alltmer engagerad som körledare. 

Lönnås sätt att involvera publiken i sina körkonserter utvecklades till en allsångstradition som blev hans signum. Många är de artister (Helen Sjöholm, Carola Häggqvist, The Real Group m fl) som gjort sin TV-debut i Julton, Lönnås årligt TV-sända allsångskonsert från Gustav Adolfskyrkan i Sundsvall.

Kjell Lönnås otaliga kompositioner och arrangemang för kör av kända visor och låtar av artister och tonsättare som Povel Ramel, Alice Tegnér, Sven-Bertil Taube, Emmy Köhler, popgruppen Kent och folkmusikern Sofia Karlsson sjungs av körer över hela landet och är ständigt aktuella och populära.