Jacob Mühlrad. Foto: Beatrice Lundborg
Jacob Mühlrad. Foto: Beatrice Lundborg

Jacob Mühlrad

Jacob Mühlrad har häpnadsväckande snabbt etablerat sig som en av sin generations mest efterfrågade och uppmärksammade nordiska tonsättare. Inte minst genom sitt samarbete med Radiokören som resulterat i tre stora beställningsverk. Han har också komponerat för en rad av Sveriges främsta kammarmusiker och inleder snart ett samarbete med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Sök efter verk i katalogen »

Jacob Mühlrad började spela piano på gehör i tonåren. Av en tillfällighet mötte han tonsättaren Sven-David Sandström som uppmuntrade honom att börja komponera. Som grav dyslektiker innebar det en stor utmaning för honom att lära sig läsa och skriva noter. Han studerade vid Gotlands Tonsättarskola och Royal College of Music i London, och därefter komposition på masternivå vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Jacob Mühlrads musik har redan framförts på konsertscener som Kungliga Operan och Berwaldhallen i Stockholm, liksom på National Gallery i London och Carnegie Hall i New York. Han samarbetar med Sveriges främsta körer och orkestrar, och med musiker som Martin Fröst, Magnus Holmander, Christian Svarfvar, Staffan Scheja, Fredrik Ekdahl, Johannes Rostamo, Antonio Hallongren, Hannah Holgersson mfl.

Jacob Mühlrad finner ofta sin inspiration i den judiska liturgins och mysticismens ritualer. Resultatet blir en suggestiv och meditativt vacker musik. Körverket Anim Zemirot (2013) blev ett viktigt genombrott. Radiokören beställde Nigun (2014) och det mycket uppmärksammade Kaddish (2017), ett körverk tillägnat Jacob Mühlrads morfar som överlevde Förintelsen. Verket uruppfördes under ledning av Peter Dijkstra och med Eva Dahlgren som solist. Hösten 2018 uruppförde Radiokören under Ragnar Bohlin ytterligare ett stort a cappella verk, Time, en internationell sambeställning mellan Radiokören, Cappella San Francisco, WDR Rundfunkchor Köln och Tapiola Chamber Choir.

Under 2018-2019 turnerar Martin Fröst runt världen med sitt senaste konsertprojekt ”Retrotopia” i vilket Jacob Mühlrads Angelus Novus ingår som en del.

2020 inleder Jacob Mühlrad ett treårigt samarbete med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm som innefattar två större orkesterbeställningar. Dessförinnan ska Jacob Mühlrad skriva ett konsertöppnarstycke beställt av symfoniorkestrarna i Gävle och Norrköping.

Jacob Mühlrad arbetar gärna gränsöverskridande, som i samarbetet med rap-artisten Silvana Imam. Han har uppmärksammats stort i media och debuterade 2017 som ”Sommarpratare” i Sveriges Radio P1.