Stefan Nilsson

Stefan Nilsson är kompositören bakom succéer som Gabriellas sång och musiken till TV-serien Skärgårdsdoktorn. Han har skrivit musik till ett 50-tal filmer och komponerat och arrangerat för en lång rad artister, men han är också en mycket uppskattad tonsättare bland körer.

Sök efter verk i katalogen »

Kompositören och pianisten Stefan Nilsson (1955–2023) föddes i Kukasjärvi i Hietaniemi i Norrbotten. Han utbildade sig vid Framnäs folkhögskola utanför Piteå, och fortsatte sedan studierna på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han studerade piano för Gunnar Hallhagen.
Under tiden på Framnäs folkhögskola bildades jazzrockgruppen Kornet, och han samarbetade sedan med en lång rad musiker och artister; Tommy Körberg, Jojje Wadenius, Björn Afzelius, Åsa Jinder för att bara nämna några.

I början på 80-talet började Stefan Nilsson komponera filmmusik och fick 1998 ta emot en Guldbagge ”för kreativa insatser inom svensk film”. Han arbetade tillsammans med filmregissörer som Bille August, Ingmar Bergman, Gösta Ekman och Hasse Alfredsson men har kanske för den stora publiken blivit mest känd för musiken till Kay Pollaks ”Såsom i himmelen” där Helen Sjöholm sjunger den mycket omtyckta Gabriellas sång, med text av Py Bäckman.  Han har även skrivit den lyriska musiken till TV-succén ”Skärgårdsdoktorn”.

Också körmusiken låg Stefan Nilsson varmt om hjärtat.  Gabriellas sång, som givits ut i versioner för både blandad, diskant- och manskör, sjungs runt om i Europa. Hans samarbete med Py Bäckman fortsatte med fler körstycken som t.ex. Önska dig ett Gott Nytt År och Våren igen och igen. Han har tonsatt dikter av Stig Dagerman (Blank är den långa sjön) och Kristina Lugn (Nu sover jag).  

Bland han sista körtonsättningar finns Så mycket kärlek med text av Moni Nilsson som gavs ut hos Gehrmans hösten 2022.

Stefan Nilsson gick bort den 25 maj 2023.