Olle Lindberg

Olle Lindbergs körmusik färgas av jazz och rytmiska element. Sprungen ur den musikaliska dalasläkten med pappa Nils Lindberg och farfars bror Oskar, har Olle skapat en egen ton, där målet är att beröra och där instrumentalister och solister får interagera med kören i ett ständigt samtal. Hans musik är sångbar och hans främsta inspiration är naturens skönhet.

Sök efter verk i katalogen »

Tonsättaren Olle Lindberg har påverkats i hög grad av sina år som sångare i Stockholms professionella körliv; av de traditionella svenska körklangerna hos Eric Ericson, men inte minst av dirigenten Lone Larsens metod för kreativt medskapande, där målet är just att beröra. Hans många år i vokalensemblen Voces Nordicae (numera VoNo) ledde till komponerandet av Missa Nordica, dedicerad till kören.

Efter ungdomsår med gitarr och pop som huvudintresse följde några år på Sjöviks Folkhögskola, vilket ledde till studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Musiklärarlinjen kompletterades med musikteori och komposition för bland andra Lars Erik Rosell och Per-Gunnar Alldahl. Inriktningen växlade från pop till klassisk musik och jazz, och vid sidan av de låtar han alltid skrivit komponerade han allt större verk, främst för kör i kyrkliga sammanhang.

Bland verken märks Missa Nordica för åttastämmig blandad kör a cappella, Vinterorgel för kör och orkester med text av E A Karlfeldt, Mässa till tröst för blandad kör, diskantkör och soloviolin samt Festmusik, festlig kantat till text av Martin Luther. Kyrie och Gloria från Missa Nordica finns på inspelningen ”Time is Now” med Voces Nordicae. Olle Lindbergs requiem, A Requiem for the Living för två solister, blandad kör och orkester, uruppfördes i Stockholm i november 2019. 

Olle Lindberg undervisar i harmonilära och gehörslära på Kungliga Musikhögskolan och SMI, Stockholms musikpedagogiska institut, samt turnerar i Sverige tillsammans med sin hustru Agnes i duon A&O och BachEnsembleN Sörmland.

#svenskkörmusik
Olle Lindberg var en av profilerna i serien #svenskkörmusik, Månadens Körtonsättare 2019. I en intervju från september 2019 berättar Olle om sin syn på körmusiken och framtiden: "Det handlar om att beröra"