Foto: Mats Bäcker
Foto: Mats Bäcker

Rolf Martinsson

Rolf Martinsson är en av Sveriges internationellt ledande tonsättare. Han är professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Sök efter verk i katalogen »

Det framgångsrika samarbetet med den svenska sopranen Lisa Larsson har nu resulterat i över 100 framföranden och lett till stora sambeställningar som Ich denke Dein... (2014) för sopran och orkester som sambeställdes av Tonhalle-Orchester Zürich, Helsingfors Filharmoniska Orkester, Nederländska Filharmoniska Orkestern, Göteborgs Symfoniker och Philharmonia Orchestra, samt Garden of Devotion (2014) för sopran och stråkorkester, en sambeställning med bland andra Nederländska Kammarorkestern/Gordan Nikolic i Concertgebouw, Scottish CO, Stuttgart Kammerorchester, Lapplands Kammarorkester/John Storgårds och Svenska Kammarorkestern. Samarbetet inkluderar också Into Eternity (2015) för sopran och orkester, uruppförd vid invigningen av Malmö nya konserthus, Malmö Live, Till skuggan av en verklighet (2013) för sopran och stråkkvartett och den höga versionen av Orchestral Songs on Poems by Emily Dickinson (2009) för sopran och orkester, som även finns i version för sopran och piano. Larsson har uruppfört alla dessa verk som också är tillägnade henne och hon har nu även Martinssons Lukaspassionen på sin repertoar.

Martinsson var i stort fokus under Stockholm International Composer Festival 2008 med över 20 framföranden med bland andra Kungliga Filharmoniska Orkestern/Sakari Oramo och Martinsson var Composer in Residence (CiR) i Malmö SO 2002-2006 och innehade samma position i Nederländska Filharmoniska Orkestern och Kammarorkestern 2014-2015 med åtta framföranden i Concertgebouw. Han var också CiR i Helsingborg SO 2014-2017 och har även varit CiR i Musica Vitae samt i Dalasinfoniettan i samband med Martin Frösts Vinterfest.

Rolf Martinssons samarbeten har lett till framföranden i konserthus som Carnegie Hall, Musikverein, Berliner Philharmonie, Concertgebouw, Royal Festival Hall, Wigmore Hall, Salzburger Festspielhaus och Suntory Hall, Opera City Hall och Metropolitan Art Space, Tokyo. Hans musik är framförd av orkestrar som Cleveland Orchestra, Detroit SO, Boston SO, BBC SO, City of Birmingham SO, NDR Sinfonieorchester, Bamberger Symphoniker, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Wiens Radioorkester, Tonkünstler Orchester, Academy of St Martin in the Fields och alla de stora nordiska orkestrarna i samarbete med dirigenter som Alan Gilbert, Andris Nelsons, Sakari Oramo, Neeme Järvi, Manfred Honeck, Edward Gardner, Vassily Sinaisky, Vasily Petrenko och Stefan Solyom och solister som Lisa Larsson, Anne Sofie von Otter, Martin Fröst och Håkan Hardenberger.

Samarbetet med Hardenberger i den framgångsrika trumpetkonserten Bridge (1998) ledde till de stora internationella scenerna. Konserten har blivit framförd över 60 gånger sedan premiären. A. S. in Memoriam (1999) för stråkorkester är också ett frekvent spelat verk med mer än 100 framföranden liksom konsertöppnaren Open Mind (2005).

Martin Fröst har uruppfört både klarinettkonserten Concert Fantastique (2010) och Suite Fantastique (2011) för klarinett och piano och samarbetet fortsätter med flera nya projekt som till exempel Genesis/Roots där ett nyskrivet arrangemang av Schumannsånger ingår.

Anders Paulsson uruppförde sopransaxofonkonserten Golden Harmony (2012), ett jazzinfluerat verk och Dan Styffe har uruppfört Double Bass Concerto (2011) som de senaste åren har hamnat på repertoaren hos flera bassister, bland annat Edicson Ruiz, som programsatt konserten med många orkestrar i Europa, Sydamerika och Asien, bland annat med Youth Orchestra of Caracas.

Rolf Martinssons musik är välrepresenterad på CD hos bland andra BIS och Daphne, och många europeiska orkestrar har turnerat internationellt med hans musik. Framtida beställningar inbegriper ett halv-sceniskt verk för sopranen Lisa Larsson och Malmö Symfoniorkester, samt operan Amy, för Kungliga Operan i Stockholm.

 

För mer information: http://www.rolfmartinsson.com/

Exempel på verk:

  • A. S. in Memoriam
  • Open Mind 
  • Bridge - Trumpet Concerto No. 1 
  • Concert Fantastique - Clarinet Concerto No. 1
  • Orchestral Songs on Poems by Emily Dickinson