Foto: Mattias Ahlm
Foto: Mattias Ahlm

Mirjam Tally

”Genom en unik klangkänslighet förmår Mirjam Tally att kombinera innovation och konstnärlig mognad på ett överraskande direkt sätt." (Kungliga Musikaliska Akademien)

Mirjam Tally har en fascinerande och egenartad klangvärld där inspirationen kommer från många olika håll; nutida konstmusik, folkmusik, jazz, maskin- och fabriksljud. Instrument och röster kombineras med elektroakustiska inslag, elgitarrer och traditionella folkinstrument med symfoniorkester eller kammarensemble.

Sök efter verk i katalogen »

Mirjam Tally kommer ifrån Estland men lever och verkar sedan 2006 på Gotland. Ljud och klangfärger är centralt i hennes musik som flödar av lekfulla kontraster. Hennes komponerade präglas av ett modernistiskt öppet sinnelag, ibland med inslag av jazz, folk och popmusik, och hon använder sig gärna av i sammanhanget lite ovanligare instrument som elgitarr, estnisk kannel, digeridoo, tanpura, dragspel etc. Förutom att hon komponerar för den samtida musikscenen, skriver hon också filmmusik. Hennes tidiga verk är huvudsakligen komponerade för kammarensemble och elektronik men på senare år har orkestermusiken kommit att spela en allt viktigare roll.

Genombrottet kom under ISCM World Music Days 2008 med orkesterverket Turbulence, som också tilldelades det lilla Christ Johnson priset samma år. Det framfördes senare på Venedig Biennalen och fanns med bland de rekommenderade verken på International Rostrum of Composers 2009. Säsongen 2009/2010 utsågs Mirjam Tally till Sveriges Radio P2:s hustonsättare, och komponerade bland annat orkesterverket Density för Sveriges Radios Symfoniorkester. Till Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014 fick Mirjam Tally två beställningar. Det första var att skriva en pendang till Beethovens Symfoni nr. 9. Mirjam kallar verket Lament och det är uppbyggt kring ett recitativ i cellostämman, från fjärde satsens inledning. Hon komponerade också ett större verk för kör och orkester, Från ljus till mörker, för Norrlandsoperans Symfoniorkester och kammarkören Sångkraft. Texterna är hämtade ur den samiske poeten Paulus Utsis diktsamling, ”Följ stigen”.
Våren 2017 uruppfördes kammarorkesterstycket Lightfields av Nordiska Kammarorkestern under ledning av Emil Eliasson.
Under säsongen 2017-2018 är Mirjam Tally tonsättarprofil hos Västerås Sinfonietta.
 

 

Mirjam Tally är utbildad vid Estniska Musikakademien i Tallinn där hon studerade för Lepo Sumera.