Johan Ullén (foto: Emilie Joenniemi)
Johan Ullén (foto: Emilie Joenniemi)

Johan Ullén

Johan Ullén är verksam som både pianist och tonsättare och skriver såväl kammar- och orkestermusik som sånger och operor.

Sök efter verk i katalogen »

Johan Ullén är född i Stockholm och studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Sibelius-Akademin i Helsingfors.

År 2000 utsågs Johan Ullén, i egenskap av pianist, till Artist in Residence vid Sveriges Radio. Han gjorde under denna tid ett stort antal radioinspelningar och konserter, direktsända över hela Europa. Han har också framträtt som solist med flertalet av svenska orkestrar, samt konserterat i Europa, USA och Sydamerika.

Som kompositör har Johan Ullén skrivit kammarmusik, orkestermusik, sånger och operor som framförts på festivaler och konserter runt om i Sverige såväl som internationellt.

”Dödssynderna”, sju tangos för pianotrio, har redan spelats vid närmare fyrtio konserttillfällen av ett flertal olika ensembler i Sverige, Italien, Ryssland, Norge och Japan samt i Sveriges Radio. Han har flera andra tangokompositioner bakom sig, bl a i form av en pianokonsert som beställdes och uruppfördes av stråkorkestern Musica Vitae med tonsättaren själv vid pianot.

Sveriges Radio beställde år 2009 sångcykeln ”Lady Macbeth” för mezzosopranen Katarina Karneus, som framfördes på Folkoperan i serien Svenska Sopranos. Detta år var Johan Ullén även festival-tonsättare under Strängnäs Sommarmusik, där bland annat festivalens beställningsverk ”To be”, för cello och piano, uruppfördes.

Klarinettkonserten "Vaknatt" uruppfördes av Kristian Möller och KammarensembleN 2010. Orkesterverket "Amygdala" beställdes samma år av Uppsala Universitet och har spelats vid ett tiotal tillfällen i Sverige, Italien och Spanien.

År 2011 var Johan Ullén ”årets tonsättare” vid Linköpings Kammarmusikfestival, där ett flertal av hans kompositioner uppfördes under festival-veckan. Hans av festivalen beställda ”Sorgedröm” för klarinett och stråkkvartett fick även sitt uruppförande där.

Musik i Uppland beställde verket ”Libertin” för stråksextett, som uruppfördes av Uppsala Kammarsolister i april 2012, och som har framförts ett tiotal gånger. Samma år uruppfördes också verket ”Efter tidens slut”, ett samarbete med tonsättarkollegan Jonas Bohlin, i Grünewaldssalen i Stockholm. En internationell radioversion av detta verk färdigställdes under 2013.

Johan Ullén har även komponerat för den elektriska duon essens:1, ett verk med namnet [train.rain.loops], som de redan har framfört vid över fyrtio tillfällen.

I oktober 2013 uruppfördes en större och längre version av ”Lady Macbeth” för orkester, beställd av Svenska Kammarorkestern.

Samma år sände Sveriges Television en egen produktion av ”Dödssynderna” i sin helhet, i serien ”Veckans föreställning”, där Trio Nova medverkade tillsammans med poeten Kristina Lugn samt dansare.

År 2016 fick fem kompositionsprojekt sin urpremiär: operan ”Zucco”, en beställning av Kungliga Operan, som framfördes på Rotundan på Kungliga Operan i oktober, och pianokonsert-versionen av ”Dödssynderna” för piano och stråkorkester, ett beställningsverk av Musik i Syd, som uruppfördes av Musica Vitae och kompositören själv. Därtill uruppfördes två kammarmusikverk: en stråktrio, beställd av Trio ZilliacusPerssonRaitinen, vid namn ”Dreaming as the summers die”, som framfördes i Grünewaldssalen i september, samt en duo för valthorn och piano, ”Conspiracies”, som beställdes och uruppfördes av Åshilld Henriksen på Dunckers Kulturhus i Helsingborg i mars.

Dessutom uruppfördes Johan Ulléns ”omkomponering” av Bachs fyra violinkonserter, Infinite Bach, under en festival på Kungliga Slottet, ett projekt som initierats av dess solist Christian Svarfvar. 2021 spelades verket in tillsammans med London Philharmonic Orchestra i Abbey Road Studios. Albumet blev snabbt en favorit på olika streamingplattformar som Apple Music och Spotify.

Under 2017 uruppfördes NEO Norrbottens beställning "The accidental triumphs of Pulcinella, prince of everything” under festivalerna New Sweden samt Svensk Musikvår. Vamlingbo Kammarmusikfestival beställde en pianokvintett till sommarfestivalen i Vamlingbo på Gotland, som uruppfördes under namnet ”Elegi”, och fagottisten Berthold Grosse uruppförde duon ”Strange Lullaby” under en turné i Tyskland tillsammans med pianisten Olivier Drechsel.

2019 var det premiär för kammaroperan "Kärleksmaskinen" till ett  libretto av Sigrid Herrault, en beställning för Piteå Kammaropera, som blev en stor succé.