Valborg Aulin
Valborg Aulin

Valborg Aulin

Valborg Aulin (1860−1928) föddes i Gävle och studerade vid Stockholms musikkonservatorium för bland andra Ludvig Norman. Hon studerade även i Köpenhamn, Berlin och Paris mellan 1885 och 1887. Lärare under dessa år var bland andra Niels W Gade och Jules Massenet.

Sök efter verk i katalogen »

Valborg Aulin hade en betydande karriär som tonsättare i hemstaden Stockholm. Den avbröts dock 1903 när hon flyttade till Örebro för att verka som musiklärare. Hon framträdde som pianist i kammarmusikverk med sin bror Tor Aulin i Aulin-kvartetten och i andra sammanhang. Under de aktiva åren som kompositör fick hon åtskilliga verk utgivna och framförda. Med god utbildning och starkt präglad av sin uppväxt skrev hon musik som uppskattades i samtiden: verk för mestadels hem och salong, franskinfluerad, men ändå klart tillhörig en nordisk tradition.

De två körstyckena Min lycka var så kort och Lysen stjärnor skrevs 1893 och återutgavs 2018 i samband med firandet av Gehrmans Musikförlag 125 år. Valborg Aulin finns även representerad i samlingsutgåvan Svensk pianomusik.

Valborg Aulin är en av de tonsättare vars musik presenteras i filmform i projektet #svenskkörmusik, ett samarbete med Mikaeli kammarkör. Mer att läsa finns på sidan Svensk Körmusik eller på www.facebook.com/swedishchoralmusic/.